Iz školskog svijeta
SESVETSKI KRALJEVEC
Otvorena Eko-knjižnica igračaka
objavljeno: 2. lipnja 2017.

… za djecu svih dobi, organizira proslave dječjih rođendana, podružnica je i Korejske škole, tako da organizira tečajeve korejskog jezika, a u svojim prostorijama otvorila je  4. Eko-knjižnicu igračaka u RH.

Prvu knjižnicu igračaka u Hrvatskoj otvorila je naša partnerska udruga Ekološka udruga Krka Knin, drugu je otvorila Udruga Zeleni dan na Sv. Duhu u Zagrebu, a treću  je u V. Luci osnovala Udruga Novi otok. Izvrsni rezultati, pozitivan primjer i uspjeh projekta u te tri knjižnice potaknuli su nas na realizaciju projekta u Sesvetskom Kraljevcu.

Svečanom otvorenju Knjižnice igračaka prisustvovala je Dubravka Vuletić iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, koja je ujedno i otvorila Knjižnicu. 

Ovim putem zahvaljujemo poznatom fotografu Šimi Strikomanu, koji je podupro cijeli projekt organizacijom besplatne radionice “Milenijske uspomene”. Na radionici su mališani upoznali svijet milenijske fotografije i  uspomena i održalo se natjecanje u slaganju puzzli.

Djeca/roditelji će uz članarinu u obliku donacije jedne stare igračke godišnje moći posuđivati igračke, a Eko-knjižnicu igračaka opremit ćemo različitim, pretežno ekološkim igračkama: igračke, slikovnice, edukativne igre i slično, a dopunjavat ćemo je sukladno željama djece. 
Osim toga, roditelje i djecu poticat ćemo da igračke kojima se djeca više ne igraju doniraju knjižnici igračaka, da ih ne bacaju, odnosno donacijom Eko-knjižnici igračaka da i recikliraju.

Djeca će moći besplatno posuđivati igračke, čime će se  ostvarili višestruki pozitivni efekti  projekta: stvaranje jednakosti omogućujući svima pristup igračkama bez obzira na imovinski status. Djeca stvaraju ispravan odnos prema igračkama – recikliranje, višestruko korištenje igračaka. Roditeljima je teško kupovati igračke svojim najmanjima, a budući da živimo u društvu nejednakosti pa neka djeca imaju manje, a neka više, ovim projektom omogućujemo jednaku šansu za igru svima. Sve igračke trebaju biti dostupne svakom djetetu, bez obzira na socijalni status. Djeca ne poznaju razlike, djeca poznaju samo igru. Odrasli su ti koji stvaraju razlike!

Ovim putem od srca zahvaljujem udruzi Humana Nova koja nas je opremila igračkama  za otvaranje. Pozivamo svu djecu da dođu i učlane se u Knjižnicu igračaka.

………….

Vlatka KOVAČEVIĆ, vlasnica Radionice sreće i predsjednica udruge Java, osnivača 4. Eko-knjižnice igračaka