Školska knjiga za vas
U ZADRU JE SLUK
Predstavljena knjiga „LUTKARSTVO I VELIKANI MODERNIZMA“ autorice Branke RUDMAN
objavljeno: 2. lipnja 2017.

… susretište stvaralaca, kolega i dobrih prijatelja. 
Susret će održava od 1. do 4. lipnja 2017.  uz sudjelovanje 200 profesionalnih lutkara iz Hrvatske i Europe, kao i velik broj uglednih europskih znanstvenika s područja lutkarstva koji će sudjelovati na Stručnom skupu pod nazivom „Lutka je sve! Sve je lutka!“.

Bila je to prigoda da se predstavi i nova knjiga u izdanju ŠKOLSKE KNJIGE

„LUTKARSTVO I VELIKANI MODERNIZMA“ autorice Branke RUDMAN.

Knjigu su predstavile autorica Branka Rudman i Dubravka Crnojević-Carić.

U knjizi Lutkarstvo i velikani modernizma autorica Branka Rudman istražuje mogućnost primjene teorijskih i praktičnih iskustava Konstantina Sergejeviča Stanislavskog, Bertolta Brechta i Antonina Artauda u kazalištu lutaka. Ova knjiga rezultat je autoričinih dobro pripremljenih i primjereno provedenih istraživanja te teorijski utemeljenih i  argumentiranih interpretacija prikupljene građe. I danas su iznimno korisni svojedobno inovativni stavovi i dramaturška iskustva etabliranih autora Stanislavskog, Brechta i Artauda o glumi i radu glumaca-lutkara, kao i predstave u lutkarskom mediju koje pokazuju njihovu primjenjivost koja je do sada, što se lutkarstva tiče, bila nedovoljno istražena.  Branka Rudman otvorila je ovom knjigom temu koja je zasigurno zanimljiva i važna kao znanstveno-teorijski doprinos teatrologiji. Vjerujem kako će knjiga Lutkarstvo i velikani modernizma biti korisna i poticajna proučavateljima hrvatskoga i svjetskog kazališta te svima koji se znanstveno, stručno i praktički zanimaju za fenomen lutkarstva, kaže urednica knjige Miroslava Vučić.

Prvi SLUK održan je u Opatiji 1969. godine. Organizacijski i umjetnički obrisi budućeg bijenalnog festivala zacrtani su u Osijeku 1977. godine kada je SLUK našao svoje mjesto pod suncem u organizaciji Dječjeg kazališta i nekoliko osječkih insitutucija kulture.
SLUK je od tada natjecateljski festival, pa je pozornost usmjerena na umjetničke domete izabranih predstava.
Tijekom godina SLUK je sve uspješniji i bolji, sadržajem dakako, pa je postao neizostavan na hrvatskoj lutkarskoj sceni, a rado ugošćuje kazališta iz susjednih zemalja. Festival je prošao različite organizacijske mijene, ali je ostao mjesto susreta najboljih lutkarskih ostvarenja u državi.

Grad Zadar i njegovo Kazalište lutaka tri je puta bilo domaćin ovog iznimno važnog Susreta.

Prvi put daleke 1972. godine, ratne 1991. godine i 2011. godine kada je prigoda bila doista svečana. Otvorenje Nove zgrade Kazališta lutaka Zadar, prve zgrade koja je u Hrvatskoj , nakon 116 godina posebno izgrađena za kazališne potrebe.
Upravni odbor Hrvatskog centra UNIMA-e organizaciju 26. SLUK-a ponovo je povjerio Kazalištu lutaka Zadar.