Iz školskog svijeta
POZNAT JE POBJEDNIK NATJEČAJA PROTIV MEĐUVRŠNJAČKOG NASILJA
Slogan “Ugodnija je klima kad smo dobri prema svima” je najbolji!
objavljeno: 12. lipnja 2017.

U natječaj su se mogla uključiti sva djeca i mladi ostavljajući poruke na Facebook zidu Saveza društava Naša djeca Hrvatske.

Pokazali su se vrlo kreativnima te je od brojnih slogana koji su stigli, žiri iz Stručne službe Saveza odabrao tri koji su ušli u uži izbor: “Nasilje izbriši, ljubav upiši“ [Daniel Miličević, DND Vinkovci], “Il’ se druži, il’ produži” [DND Pregrada] i na kraju, slogan koji je izabran kao najbolji: “Ugodnija je klima kad smo dobri prema svima” [OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko].

Svi autori slogana u užem izboru nagrađeni su knjigama, priopćio je DND.

Ističu kako sa svojim partnerima cijele godine rade na promicanju tolerancije, prihvaćanja i na razbijanju stereotipa te se projekt uspješno privodi kraju. Savez DND je educirao 21 voditelja/mentora iz partnerskih osnovnih škola kako bi mogli samostalno provoditi radionice za djecu i mlade na temu antidiskriminacije, stereotipa, predrasuda i uvažavanja različitosti i nenasilnog rješavanja sukoba kako bi se djecu osnažilo o važnosti prevencije nasilja.

“Odgojem za mir i toleranciju izravno se radi na prevenciji nasilnog ponašanja među djecom i vršnjacima, posebice u školskom okružju. U školama koje sudjeluju u projektu, postavili su se i ‘sandučići’ u koje djeca, izložena nasilju od strane svojih vršnjaka, mogu ostavljati anonimne poruke za odrasle koji im mogu pomoći u rješavanju tog problema”, priopćio je DND. [Hina]