Zanimljivosti
VARAŽDIN
Učenici V. OŠ najviše puta posjetili Gradski muzej pa osvojili izlet
objavljeno: 19. lipnja 2017.

U proteklome razdoblju to su bili učenici III.a i III.b Pete osnovne škole u Varaždinu, sa svojim učiteljicama Ljerkom Stupar i Dubravkom Novak, a izletu se pridružio i ravnatelj te škole Mario Šipek.

Osim višekratnih posjeta stalnim postavima u palači Herzer i Starome gradu, za što su učiteljice i same osmišljavale programe za izvanučioničku nastavu, učenici su sudjelovali i u posebno pripremljenim edukacijskim prirodoslovnim, likovnim i povijesnim radionicama koje je Muzej organizirao uz stalni postav “Svijet kukaca” i uz izložbe “Varaždin pod krunom Habsburgovaca” i još aktualnu izložbu “Ivan Kukuljević Sakcinski – začetnik hrvatskog identiteta”.

Jednodnevni nagradni izlet značio je obilazak znamenitosti u Hrvatskome zagorju. U Gornjoj Stubici učenici su posjetili Muzej seljačkih buna u dvorcu Oršić, tamošnji monumentalni spomenik Antuna Augustinčića posvećenoga Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, Gupčevu lipu i spomen-park hrvatskome branitelju, zrakoplovcu Rudolfu Perešinu. U programu posjeta bio je i razgled uvijek zabavnog i dojmljivog Muzeja krapinskih neandertalaca u Krapini.

Program Gradskog muzeja Varaždin MIŠ – Muzej i škola provodi se već nekoliko godina, a za sve varaždinske osnovnoškolce sufinancira ga Grad Varaždin. Zahvaljujući toj suradnji, svim učenicima omogućeno je besplatno korištenje muzejskih programa, koji obuhvaćaju individualne i skupne posjete stalnim postavima i povremenim izložbama te sudjelovanje u edukacijskim radionicama, igraonicama i predavanjima.

U protekloj školskoj godini u program su se uključile i četiri varaždinske srednje škole: Gospodarska škola, II. gimnazija, Privatna varaždinska gimnazija s p. j. te Glazbena škola, a kupnju iskaznice MIŠ financirali su učenici sami, i to uz simboličnu cijenu od 10 kuna.

S obzirom na pozitivna iskustva, program MIŠ – Muzej i škola nastavlja se i u idućoj školskoj godini, kada će Gradski muzej Varaždin (opet!) nastojati taj projekt proširiti i na ostale osnovne i srednje škole iz Varaždinske županije, za što se očekuje i potpora županijskih institucija – poručuju iz Gradskog muzeja. [ IZ DRUGIH MEDIJA | varazdinske-vijesti.hr ]