Zanimljivosti
PRIMJERI IZ ŽIVOTA > GEOMETRIJSKA PJESMA
Hrvatski grb ima kvadratiće, a ne kockice
objavljeno: 20. lipnja 2017.

Mnoge kolegice i kolege upravo to i čine pa na satu likovnoga učenici slikaju geometrijske likove i tijela. Na satu tjelesnoga učenici uvježbavaju tablicu množenja dok se igraju dodavanja. Jeste li pomislili da bi to bilo lijepo i na satu glazbenoga? Djeca nam uz pjesmu uče abecedu. Zašto ne i geometriju ili brojeve?

Radila sam u više škola na zamjeni. Mijenjala sam kolege iz razredne nastave, profesore matematike i fizike. Ideja za pjesmu mi je prvi put došla nakon sata matematike sa sedmašima. Umjesto da obrađujem novo gradivo, morala sam im na brzinu nacrtati na ploči kocku, kvadar i njihove likove pa smo tek tad mogli ići dalje. To su zapravo jedini problematični likovi i tijela. Učenike, uz to, još ponekad muči ploha, jer zaborave što je to.

Sve bi stalo na tome da nije prošle godine moja kći krenula u prvi razred.

Prvo gradivo iz matematike je, naravno, geometrija.

Čekala sam da vidim hoće li biti problema s kockom, kvadrom i pripadajućim likovima. Njezina je učiteljica odlično obavila svoj zadatak i isprva nije bilo problema. Tada je uslijedila uobičajena faza zaborava koju sam također očekivala. Kad je, nakon mojega dodatnog rada s njom i ponavljanja, dva dana kasnije iznova miješala tijela i likove, sjela sam i osmislila najbezbolniji način da se zauvijek riješe moji i njezini problemi.

Jednom kad sam počela smišljati pjesmu, naravno da nisam mogla stati samo na kocki i kvadru, nego se moralo ići do kraja. Spomenula sam sva tijela i likove koji se uče u prvom razredu, plus plohu i točku.

Pjesma je zamišljena tako da prati crtež koji se oslanja na matematičku obradu geometrijskih likova iz udžbenika Moj sretni broj, Školska knjiga, za 1. razred. 

Osmišljena je za sat glazbene kulture i najbolje ju je ispjevati da bi djeca zapamtila stihove i ritam. Do kraja prvog polugodišta podsjetila sam nekoliko puta svoju curicu na tu pjesmu i ona bi svaki put nepogrješivo rješavala zadatke iz matematike. Više ne miješamo kocku i kvadrat. 

Ona nikad neće reći da je naš grb pun kockica.

 Geometrijska pjesma

 Kocka i kvadrat sretna su braća.

Piramida voli svoj trokut.

Kvadar k´o kvadar ponosno ciči,

pravokutnikom se diči.

Mali valjak otisak radi,

od sebe napravi krug.

Moje su plohe zakrivljene ravne,

moj lik je moj drug.

Od svih ovih tijela

jedino kugla nema prijatelja svog,

kad sebe otisnem ostane točka,

ploha mi je kao zakrivljena kocka.

Ovo su, djeco, geometrijska tijela

i njihovi mali likovi. 

Oni vam svi ljubazno kažu:

Nemojte nas djeco miješati!

………..

Jasna VIDOVIĆ, učiteljica razredne nastave | Zadar