IZRAVNO OD UČITELJA

9 stvari koje niste znali o školskom danu svoga djeteta

utorak, 13. kolovoza 2019.

Iako roditelji razumiju da se puno toga odvije od trenutka kad ostave svoje dijete u školi i trenutka kad dođu po njega na kraju školskog dana, mnogi ne shvaćaju kako to zapravo izgleda.

9 stvari koje niste znali o školskom danu svoga djeteta

Uz knjige, testove i razredne zadatke, svijet vašeg djeteta se svodi na aktivno pretvaranje u pravu malu osobu u njegovoj razrednoj zajednici. Da bi roditelji bolje shvatili svoju djecu i razumjeli njihova svakodnevna iskustva, jedan anonimni učitelj podijelio je devet stvari o tipičnom školskom danu i onome što roditelji ne shvaćaju – ali bi trebali.

 ONI SE PRETVARAJU U MALU VERZIJU VAS SAMIH.

Razlog zbog kojeg se vaše dijete ponaša ili govori na određen način obično ima smisla učiteljima kad stigne vrijeme roditeljskih sastanaka. Ali, vaše ponašanje i izrazi nisu jedine stvari koje vaše dijete donosi u učionicu; ono također dijeli vaš timski duh, radnu etiku i motivaciju – ili manjak toga. Vaši problemi također ostavljaju traga na dan vašeg djeteta, a njegovi učitelji i prijatelji mogu to lako uočiti. Svađa kod kuće može ostaviti traga na dijete čak i nakon što ste je vi potpuno zaboravili.

 ODMOR ZNAČI NEŠTO DRUGO SVAKOM DJETETU.

Većina djece voli odmor, ali to može biti iz dva potpuno različita razloga. Dok je jednoj djeci to vrijeme prilika za izići van i trčati s prijateljima, druga ga djeca prihvaćaju kao priliku da provedu vrijeme sa svojim učiteljem. Ponekad je odmor vrijeme kad vaše dijete uživa na igralištu ili stječe nova prijateljstva, ali to također može biti vrijeme kad ono razvija samopouzdanje i osjećaj sigurnosti u razrednom okruženju zahvaljujući dodatnom vremenu provedenom unutra umjesto vani.

 SAMO ZATO ŠTO DIJETE NEŠTO RADI KOD KUĆE TO NE ZNAČI DA ONO TO MOŽE NAPRAVITI I U ŠKOLI.

Roditelji su često frustrirani testovima i lošim rezultatima svog djeteta zato što znaju da njihovo dijete može nešto napraviti – oni su ga čak i vidjeli kako ispravno odgovara na ta pitanja kod kuće! Ali, to može biti iskrivljen osjećaj stvarnosti i roditelji moraju shvatiti da ono što vide kod kuće nije jednako onome što se događa u školi zbog njihovog utjecaja. Roditelji koji previše vremena vise djetetu nad glavom tijekom domaće zadaće ili „pomažu“ u zadatcima zapravo štete razvoju svog djeteta zato što, kad dijete treba napraviti to isto u školi (i samostalno), neće znati kako. Ta djeca ne znaju ispravno odgovoriti na pitanja u školi čak i ako su ispravno odgovorila na njih kod kuće zato što ne znaju kako završiti sve korake bez dodatne pomoći. Vaša angažiranost izvan škole može im naštetiti u učionici.

 SVAKO DIJETE IMA NEKU ULOGU U RAZREDNOJ ZAJEDNICI.

Vaša djeca su zapravo suočena s istom "politikom" koju vi roditelji doživljavate u svijetu odraslih. Dok djeca sudjeluju u svojoj razrednoj zajednici, uloge su nesvjesno dodijeljene, a učitelji i djeca rade unutar tih uloga. Djeca znaju tko je u razredu ljubazan, tko pravi probleme, tko je dobar učenik, i prirodno prihvaćaju svoje uloge dok pokušavaju naći svoje mjesto u toj zajednici. Njihovo mjesto na tepihu je također dobar indikator njihove uloge – učitelji često smjeste djecu na koju se mogu osloniti u pozadinu ili sramežljivo dijete pokraj djeteta koje je prijateljski nastrojeno. To učenicima daje jednaku priliku da uče unutar tih uloga.

 POVRIJEĐENI OSJEĆAJI NISU UVIJEK LOŠI.

Škola se ne svodi samo na čitanje i pisanje, škola uključuje i učenje društvenih vještina koje su jednako važne. Tijekom svog vremena u učionici djeca uče kako postati ljudi. Djeca mogu biti zlobna – ponekad zato što to ne shvaćaju – ali kad su osjećaji vašeg djeteta povrijeđeni u školi, to je vrijedna prilika za njih da nauče kako reagirati prikladno i naučiti kako se oporaviti ako su uznemirena.

 DJECA PROCVJETAJU KAD IH OSTAVITE NA MIRU.

Samo zato što se dijete čini sramežljivim ili jer je previše ovisno o vama, to ne znači da je ono takvo i kad vi odete. Neka djeca se zaista preobraze u sasvim druge ljude kad njihovi roditelji nisu pokraj njih, stoga je važno da roditelji nikad ne pretpostavljaju da njihovo dijete preuzima istu ulogu u školi kao i kod kuće.

 POSTOJI PUNO VIŠE RADOSTI NEGO ŠTO VI TO SHVAĆATE.

Unatoč užasavajućoj pomisli na domaću zadaću i agoniju testova, škola može biti svijetla misao vašem djetetu. Djeca se i dalje smiju i igraju tijekom dana i tako uče komunicirati, biti dobri građani i raditi unutar zajednice. Ona bi mogla doći kući uznemirena zbog količine rada ili nekog djeteta koje je bilo zlobno prema njima, ali to ne znači da u školi nije bilo i smijeha i veselja.

 VI VJEROJATNO MISLITE NA NJIH PUNO VIŠE NEGO ŠTO ONA MISLE NA VAS.

Odvajanje može biti teško nekim učenicima, ali unatoč tim djetetu teškim trenutcima kad ih ostavite pred školom, djeca brzo zaboravljaju uznemirenost nakon što suze prestanu. Dok mnogi roditelji provode cijelo jutro razmišljajući o tome kako je njihovo dijete bilo uznemireno ili brinući se o tome kako je njihovu djetetu u školi, većina djece se vrlo brzo oporavi i ne shvaća koliko ste im nedostajali sve dok ne dođete po njih u školu. Čak i ako je vaše dijete bilo histerično kad ste ga ostavili u školi, vi vjerojatno niste bili fokus ostatka njegovog dana.

 NJIHOV UČITELJ IMA NA UMU NJIHOV NAJBOLJI INTERES.

Većina učitelja je jednako predana razvoju vašeg djeteta kao i vi sami. Čak i ako vam se čini da je ono što vaše dijete radi bačeno vrijeme, vi morate vjerovati da će vaše dijete nešto dobiti iz toga, čak i ako to nije način na koji ste vi sami učili. Ako vaše dijete dolazi kući s nečim što se vama čini kao potpuno besmislen zadatak, to je često zato što njegov ili njezin učitelj nema izbora po tom pitanju te je prihvatio tu priliku na takav način da bi vaše dijete moglo što više naučiti iz toga. [ IZ STRANIH MEDIJA | popsugar.com ]

Vezani članci
Školski portal: Učitelji su dragocjeni članovi svake zajednice i trebali bismo im biti zahvalni

Učitelji su dragocjeni članovi svake zajednice i trebali bismo im biti zahvalni

…ali svakodnevno udovoljiti potrebama 25 i više učenika nije nimalo…

Školski portal: Kvalitetan i bogat sadržaj za stjecanje profesionalnog znanja i inspiracije

Kvalitetan i bogat sadržaj za stjecanje profesionalnog znanja i inspiracije

… da slušate isti motivacijski i obrazovni sadržaj dok radite…

Školski portal: Socijalne vještine ključne su za akademski uspjeh

Socijalne vještine ključne su za akademski uspjeh

Istraživanja pokazuju upravo suprotno. Učenici koji su dobro prilagođeni i…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

Sindikalni čelnici Branimir MIHALINEC i Sanja…

Školski portal: U dva dana više od 10 000 posjetitelja

U dva dana više od 10 000 posjetitelja

…u organizaciji udruge FabLab te partnera…

Školski portal: U gostima Hrvatskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori

U gostima Hrvatskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori

… u Boki kotorskoj te davanje…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…