Iz školskog svijeta
NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU U OSIJEKU
Najbolji je Dječji tamburaški orkestar iz Zaboka
objavljeno: 21. lipnja 2017.

Nastupili su prve večeri festivala u HNK Osijek u kategoriji “A1 mlađi tamburaški orkestri” i osvojili 93 boda. Žiri je bio sastavljen od eminentnih imena tamburaške umjetnosti, Sanje Drakulić, Siniše Leopolda, Zdravka Šljivca i Franje Batoreka.

Na programu su bile kompozicije hrvatskih skladatelja: TAMBURAŠKE EPIZODE Josipa Andrića, praizvedba mladog osječkog kompozitora Matka Brekala AVANTURE MALIKA TINTILINIĆA te poznata pjesma Vili Čaklec (Drago Britvić, arr. S. Leopold) STAVI SVJETILJKU U PROZOR, koju je s orkestrom otpjevao Jakša Papafava, također učitelj tambure u istoj školi.

S obzirom na rezultat s ovog uglednog natjecanja, koje ima dugu tradiciju, možemo reći da trenutačno imamo najbolji dječji tamburaški orkestar u Hrvatskoj.

Tamburaški orkestar OGŠ-a pri OŠ K. Š. Gjalskog osnovao je 2010. godine nastavnik tambura Dražen Varga. Čine ga učenici tambura i gitare od drugog do šestog razreda glazbene škole te učenici glazbenog odjela Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku. Mnogo članova orkestra surađuje i s Folklornim ansamblom Zabok. Učenici OGŠ-a sudjelovali su na tri natjecanja komornih sastava učenika i studenata glazbe u Opatiji, u organizaciji HDGPP-a, i osvojili jednu drugu i dvije prve nagrade. U prosincu 2011. u Zaboku sudjeluju u izvedbi mjuzikla “Zabočka priča” autora Dražena Varge. Na MFHTG-u u Osijeku 2012. godine ansambl je osvojio Zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića. [ IZ DRUGIH IZVORA | zabok.hr ]