Zanimljivosti
OŠ LJUDEVITA MODECA, KRIŽEVCI
U gostima slovenski učenici
objavljeno: 21. lipnja 2017.

…u pratnji svoje učiteljice Jožice Žurge, knjižničarke Vanje Adamlje i zamjenika ravnatelja Tomaža Rozine.

Križevački učenici su tijekom godine surađivali sa 5.b Osnovne škole Šmartno, a projekt u našoj školi provodili su učenici 4.b, njihova učiteljica Brankica Salopek i knjižničarka Romana Erhatić. Gosti su dočekani u školi, gdje im je pripremljen prigodan program dobrodošlice, a doček je uveličala i Križevačka djevojačka straža.

Nakon toga gosti su razgledavali i upoznavali grad. Daljnji program i predstavljanje projekta koji su obje škole provodile tijekom školske godine odvijali su se u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci. Učenici su prezentirali književna djela koja su čitali i aktivnosti kojima su čitanje popratili, međusobno se bolje upoznali te razmijenili iskustva i dojmove. Prikazali su svoj rad i trud koji su uložili u projekt, istraživali su o zemljama partnera, glavnim gradovima te predstavili svoj grad i svoju školu. Kreativne uratke koje su učenici sami izradili međusobno su si i darovali.

Kasnije su razgledali knjižnicu i spomen-sobu Domovinskog rata. Ravnateljica Marijana Žulj pokazala je učenicima knjigu poznatog slovenskog polihistora J. V. Valvasora, što je slovenske goste posebno oduševilo jer se nisu nadali da knjižnica ima u posjedu tako vrijednu knjigu. J. V. Valvasor neko je vrijeme boravio u dvorcu Bogenšperk, u njihovoj općini Šmartno pri Litiji. Suradnja škola nastavit će se i sljedeće godine. [ IZ DRUGIH MEDIJA | prigorski.hr ]