Zanimljivosti
VIROVITICA
Učenicima nižih razreda besplatni udžbenici, za više razrede vaučeri od 200 kuna
objavljeno: 21. lipnja 2017.

Za učenike od 1. do 4. razreda bit će kupljeni svi novi udžbenici i oni će učenike čekati na klupama prvi dan škole. Roditelji će morati kupiti samo dodatni materijal, kao što su atlas, radna mapa za likovni i radne bilježnice, odnosno ono što nisu udžbenici. Iako je Grad planirao kupiti nove udžbenike i za učenike od 5. do 8. razreda, nakon promjena u nadležnom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje je najavilo da će se udžbenici sljedeće godine mijenjati, odlučeno je da se kupnja odgodi za iduću godinu.

Trošak za gradski proračun za nove udžbenike, koji bi već sljedeće godine završili u reciklaži, bio bi čak 800.000 kuna. Umjesto toga, odlučeno je da će se za svakog učenika osigurati vaučer od 200 kuna, koji će moći iskoristiti pri kupnji udžbenika za novu školsku godinu. Učenicima će vaučeri biti uručeni na podjeli svjedodžbi, a roditelji će ih moći iskoristiti u Narodnim novinama pri kupnji udžbenika i drugih materijala potrebnih za nastavu. Grad Virovitica sljedeće godine, za školsku godinu 2018./2019., kupit će nove udžbenike za sve učenike osnovnih škola, najavljeno je na kolegiju.

– Neodgovorno je baciti milijun kuna za udžbenike koji za godinu dana neće vrijediti. Zato molim roditelje za strpljenje, ove godine idemo s besplatnim udžbenicima za učenike od 1. do 4. razreda te sa 200 kuna vaučera za više razrede, a nagodinu će svi imati besplatne udžbenike, za što ćemo izdvojiti 1,1 milijun kuna – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin te naglasio da će besplatne udžbenike, neovisno o razredu koji pohađaju, i dalje dobivati učenici slabijeg imovinskog stanja. [ IZ DRUGIH IZVORA | virovitica.hr ]