Školstvo u medijima
NIZOZEMSKA
Sve veći nedostatak učitelja, osnovne škole zapošljavaju studente
objavljeno: 23. lipnja 2017.

…već u svojoj drugoj godini studija – što je veliki kontrast situaciji otprije nekoliko godina, kad su diplomirani učitelji imali poteškoća pri pronalasku posla.

U Nizozemskoj većina studenata edukacije sad ima plaćeni posao prije nego što uopće diplomiraju, a škole se međusobno natječu tko će dobiti najbolje studente. Škole pokušavaju privući studente tako što im nude besplatne laptope ili dodatno usavršavanje.

Neki to smatraju dobrim načinom za stjecanje iskustva, dok su drugi zabrinuti zato što su tako učitelji koji su još u obuci bačeni u “duboku vodu”. To bi moglo voditi do profesionalnog izgaranja ili napuštanja studija.

Nizozemski edukacijski sindikat je zabrinut zbog takvog razvoja situacije. Sindikat smatra da se stavlja previše pritiska na mlade ljude u učiteljskoj profesiji.

  • Nizozemska trenutačno ima manjak od otprilike 900 osnovnoškolskih učitelja.

Očekuje se da će se taj broj još povećati idućih godina. Prema istraživanju agencije Centerdata, ako se ništa ne promijeni, nedostatak osnovnoškolskih učitelja povećat će se na 4000 u tri godine i na 10.000 do 2025. godine. [ IZ STRANIH MEDIJA | nltimes.nl ]