Iz školskog svijeta
SUPERHRANA, PROVJERITE ZAŠTO
Goji bobice su najbolja hrana za ljude koji rade na računalu po cijele dane!
objavljeno: 23. lipnja 2017.

Boja im je narančastocrvena, slatkog su i pomalo gorkog okusa, a možete ih jesti sirove, kuhane ili sušene. Osim što imaju dobar okus, goji bobice su doista superhrana – bogate su vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Te bobice vam mogu pomoći u borbi protiv raznih bolesti, pri kontroli težine i u poboljšanju probave.

Goji bobice su niskokalorične i bogate hranjivim sastojcima! Imaju nizak glikemijski indeks, što znači da neće doći do velikog povećanja šećera u vašoj krvi, što ih čini savršenim osvježenjem. U isto vrijeme su odličan izvor mnogih vitamina i esencijalnih aminokiselina.

 100 GRAMA SUŠENIH GOJI BOBICA SADRŽI:

Vitamin A – 26822 IU

  • Vitamin C – 48,4 mg (81 % DV)
  • Kalcij – 190 mg (19 % DV)
  • Željezo – 608 mg (85 % DV)
  • Vlakno – 13g (52 % DV)
  • Protein – 14,3 g
  • 18 aminokiselina (od kojih je 11 esencijalnih)

* DV – dnevna vrijednost

 Goji bobice su dobre za vaše oči

Goji bobice sadrže zeaxanthin – antioksidans koji pomaže održati oči zdravima. Prema studiji provedenoj u Švicarskoj, konzumiranje prehrambenih dodataka koji sadrže goji bobice tijekom 90 dana vodi do manje žutih naslaga ispod retine, koje mogu voditi do mišićne degeneracije oka.

Goji bobice su korisne i u prevenciji raka

Prema studiji objavljenoj u časopisu Life Science, goji bobice mogu pomoći u borbi protiv raka. Ekstrakt goji bobica može pomoći zaustaviti širenje stanica raka.

Goji bobice mogu poboljšati vaše opće blagostanje

Jedna od studija pokazuje da konzumiranje soka goji bobica tijekom 14 dana vodi do poboljšanog blagostanja, boljeg funkcioniranja i boljih gastrointestinalnih funkcija.

Goji bobice su korisne za ljude s dijabetesom

Zbog niskog glikemijskog indeksa goji bobice su savršena hrana za ljude s dijabetesom, jer ne povisuju razinu šećera u krvi. Štoviše, nekoliko studija pokazalo je da smanjuju razinu šećera u krvi.

Goji bobice su dobre za vašu kožu

Zbog toga što su bogate antioksidansima, goji bobice mogu spriječiti štetu kožnih stanica. Konzumiranje soka od goji bobica također štiti vašu kožu od UV zračenja.

Goji bobice poboljšavaju plodnost

Povećavanjem razine testosterona kod muškaraca, goji bobice poboljšavaju seksualnu sposobnost.

Goji bobice mogu pomoći pri gubitku težine

Goji bobice su slatke, ali u isto vrijeme niskokalorične, stoga mogu pomoći pri gubitku težine. Jedna studija pokazala je da možete povećati gubitak tjelesne težine ako uključite goji bobice u svoju niskokaloričnu dijetu.

Postoje li kakve nuspojave konzumiranju goji bobica?

Uvijek je dobro konzultirati se sa svojim liječnikom prije nego što uvedete nešto novo u svoju prehranu, pogotovo ako uzimate neke lijekove. Međutim, goji bobice se općenito smatraju sigurnima, ali morate biti oprezni ako imate nisku razinu šećera u krvi, ako koristite razrjeđivače krvi, ako imate problema s tlakom ili ako ste trudni.

  • SUHE ILI SVJEŽE GOJI BOBICE? KOJE ODABRATI?

Goji bobice možete naći u suhom i svježem obliku, a bez obzira na to u kojem obliku ih kupujete, uvijek ih kupujte iz pouzdanog izvora. I svježe i sušene goji bobice su zdrav izbor, ali sušene sadrže vrlo malo vode i isti udio hranjivih tvari, pružajući više vitamina tijelu, te su stoga zdravija opcija od svježih bobica.

  • KOLIKO GOJI BOBICA JE DOVOLJNO?

Ovisi o mnogo faktora, dobi i zdravstvenim uvjetima. Ako ste u određenoj zdravstvenoj situaciji, uvijek se najprije posavjetujte s liječnikom. Za ljude bez specifičnih zdravstvenih stanja preporučena doza je negdje oko 150 grama svježih bobica te do 30 grama sušenih.

  • POČNITE S OVIM UKUSNIM RECEPTIMA!

Goji bobice možete jesti u sklopu doručka, pomiješati ih s jogurtom ili pahuljicama, dodati ih u mnoga jela ili ih piti u obliku čaja ili soka.

Granola od vanilije, badema i goji bobica

Goji bobice su odličan način za početak dana i povećanje razina energije, a ova savršena kombinacija vanilije, badema i goji bobica zaslađena agavom osigurat će vam dovoljno energije i pružiti osjećaj sitosti.

Granola pločice od goji bobica i pistacija

Jednostavne za pripremu, ove pločice su najbolji obrok za bilo koje doba dana kad vam je potrebno nešto da vas podigne.

Začinjena juha od goji bobica

Idealna za ručak. Goji bobice će začiniti tu osvježavajuću juhu i istaknuti slatkoću rajčice.

………………..

NAPOMENA:

  • Lifehack je portal koji nudi savjete i resurse za poboljšanje svih aspekata vašeg života efikasno i jednostavno
  • Izvor: lifehack.org