Zanimljivosti
KARLOVAČKA ŽUPANIJA
Zdrava domaća hrana za sve učenike
objavljeno: 23. lipnja 2017.

…  obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poljoprivrednicima s područja naše županije.

Naime, nakon što je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila javni poziv za iskazivanje interesa dobavljača za sudjelovanje u “Školskoj shemi voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi”, za koje je resorno ministarstvo osiguralo 22 milijuna kuna, zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar danas je pozvala oko 50-tak lokalnih proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, voćara i uzgajivača povrća u Obrtnički centar grada Karlovca, kako bi dogovorili načine i strategiju isporuke svojih proizvoda školama u županiji, za narednu školsku godinu.

Hajsan Dolinar istaknula je da je svrha ove mjere promovirati zdrave prehrambene navike, s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u prehranu školske djece, kako bi se spriječila debljina i bolesti povezane s njom te osigurao dodatni obrok sezonskog voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Kako je zamišljeno u okviru ove školske sheme, voće i povrće učenici će dobivati kao zaseban obrok, neovisno od školske prehrane, a to će se provodit tijekom cijele školske godine, odnosno kad u školu stigne određena količina voća, povrća ili mlijeka, odmah će biti podijeljena po razredima, naravno ukoliko ta namirnica ne iziskuje određenu pripremu ili termičku obradu. Javni poziv za iskazivanje interesa za proizvođače bit će otvoren tijekom cijelog razdoblja provođenja školske sheme, a školama je rok za prijavu produžen, pa on sada ističe krajem ovog mjeseca. [ IZ DRUGIH MEDIJA | karlovacki.hr ]