Pljesak molim
U DUBROVNIKU DODIJELJENE “HIGH SCHOOL STUDENT FUTURE SCIENTIST AWARD”
Šest srednjoškolaca i zaslužene nagrade
objavljeno: 22. lipnja 2017.

… [The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine], koju je u Dubrovniku otvorila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u prisustvu brojnih visokih uzvanika iz svijeta i Hrvatske.

Ta se konferencija u Dubrovniku održava od 19. do 24. lipnja, a okupila je više od 500 sudionika iz više od 40 zemalja svijeta, među kojima su i dobitnici Nobelove nagrade prof.dr. Herald zun Hausen (University of Heildeberg), prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science) i prof.dr. Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry).

Na konferenciji su predane i nagrade “High school student Future Scientist Award” za učeničke istraživačke radove koji su je svojim zaista posebnim radovima i zaslužili.

A to su:

  • Filip BOGNAR – učenik XV. gimnazije, Zagreb – koji je proveo mjesece istražujući kako koloidno srebro utječe na veličinu ljudskih stanica. 
  • Magda TOPIĆ – učenica XV. gimnazije, Zagreb – koja je istraživala mutageni utjecaj hladne plazme.
  • Lara PRIMORAC – učenica XV. gimnazije, Zagreb – koja je samostalno u laboratoriju provela analizu o intoleranciji na laktozu.
  • Lovro JANČIĆ – učenik Gimnazije Karlovac  – koji je našao način kako da uređaji poput pacemakera, pužnica i stimulatora mišića rade koristeći energiju koja nastaje kontrakcijom mišića.
  • Borna Branimir VUKOVIĆ – učenik V. gimnazije, Zagreb – koji je otkrio 13 novih nekodirajućih RNK u ljudskoj rožnici.
  • Rej KOVAČEVIĆ – maturant zagrebačke VII. Gimnazije – koji je nagradu osvojio radom “How photosynthesis influences the concentration of heavy metals in white wine”.