Savjeti stručnjaka
EDUKACIJA JE SLOŽEN POSAO, NA FINSKU SVAKAKO VALJA OBRATITI POZORNOST
Novi i neobični školski ‘predmeti’ govore puno o tome kako poučavamo djecu
objavljeno: 28. lipnja 2017.

…trebaju snažne temelje iz gramatike, tehnologije i povijesti, ako žele biti uspješni. Stoga, pomalo je neobično da škole strogo odjeljuju te predmete, kao da su sastojci neke juhe.

U FINSKOJ SE TESTIRA DRUGAČIJI PRISTUP.

Umjesto poučavanja predmeta kao suhih, odvojenih sastojaka, odsad se sve kuha zajedno.

Taj finski koncept nazvan je učenje temeljeno na fenomenu (phenomenon-based learning).

EVO KAKO FUNKCIONIRA:

  • Umjesto da se fokusiraju na jedan predmet poput matematike, učenici i učitelji zajedno izaberu tematiku iz pravog svijeta koja ih zanima – na primjer klimatske promjene – koju zatim obrađuju iz različitih kutova. Što kaže znanost u pogledu klimatskih promjena? Kako se svijet planira nositi s tim problemom? Postoji li literatura koja se bavim tim područjem?
  • To nije zamjena za tradicionalne predmete – oni se i dalje poučavaju. Umjesto toga, ovo tematski temeljeno učenje prilika je da učenici povežu i objedine niz različitih vještina. Djeca uče holistički i koriste vještine iz pravog svijeta (poput korištenja tehnologije) da bi se suočila s nekim predmetom na isti način kao i odrasli.
  • Zašto je to nama važno? Zato što su finske škole na vrhu edukacijskih ljestvica.

Finske škole su izvanredne. Njihov osnovnoškolski sustav je ocijenjen najboljim na svijetu u 2016. godini, prema Svjetskom ekonomskom forumu.

Finska eksperimentira s učenjem temeljenom na fenomenu još od 1980-ih. Druge škole diljem svijeta također su iskušale taj pristup, ali zahvaljujući promjeni u kurikulumu u kolovozu 2016. sve škole u Finskoj planiraju uvesti tematski utemeljene predmete. Svaka škola će moći osmisliti i prilagoditi ideje koje će joj najbolje odgovarati.

Pripremanje djece za pravi svijet je težak posao. Ne postoji čarobno rješenje, ali ovaj pristup se čini kao prilično dobra ideja.

No, neki učitelji su zabrinuti da će manje sposobni učenici imati poteškoća pri praćenju tog pristupa. Ali, finski edukacijski stručnjaci, poput Anneli Rautiainen, nadaju se da će koristi od tog pristupa ipak prevladati.

Edukacija je složen posao, ali ako postoji netko na koga bismo trebali obratiti pozornost, to je prije svih Finska.

………………..

NAPOMENA:

  • Portal Upworthy fokusiran je na vijesti koje su doista važne. Svaki dan administratori portala pretražuju internet u potrazi za smislenim, značajnim pričama, informacijama, idejama koje puno nude. Svaki mjesec gotovo 50 milijuna ljudi na tom portalu čita neke od najvažnijih tema našeg društva.
  • Izvor: upworthy.com