Zanimljivosti
FROM FACEBOOK TO FACE2FACE
Đaci iz Splita i Reykjavika grade most prijateljstva učenjem jezika i kulture
objavljeno: 27. lipnja 2017.

…i odnosa između učenika GRADITELJSKO-GEODETSKE TEHNIČKE ŠKOLE iz SPLITA te MENNTASKÓLINN Í KÓPAVOGI (gimnazije i strukovne kulinarske škole) u REYKJAVIKU na Islandu. Komunikacija će se odvijati online, putem Facebooka i drugih društvenih medija, te osobno, međusobnim posjetima.

Društveni mediji nisu korišteni samo u svrhu međukulturalne interakcije, nego i kao vitalni dio okružja za učenje, stvarajući novu dimenziju u prostoru učenja. Ono osnažuje nastavu stranih jezika poboljšavajući sve četiri jezične vještine, proširujući njihove kulturne kompetencije i interese, umrežavajući i razmjenjujući informacije i osobne dojmove vezane uz njihova područja interesa.

Menntaskólinn í Kópavogi je prvi počeo s upotrebom digitalne tehnologije u poučavanju i učenju na Islandu. Taj je razvoj u velikoj mjeri potaknut jezičnim odjelima u toj školi. Autori projekta, dr. Reynir Þór Eggertsson i Magda Maver, prof., upoznali su se u Europskom centru za moderne jezike Vijeća Europe u Grazu u studenom 2016., tijekom radionice Action research communities for language teachers, na kojoj su predstavljali svoje zemlje. Nakon toga je uslijedila online suradnja islandskih i hrvatskih srednjoškolaca u zajedničkom mini projektu Using News Media & Facebook in Cross-Cultural links i grupi na Facebooku – Action Project IceCro 2016.

Hrvatski učenici razvijali su vještinu pisanja dijeleći novinske članke i komentirajući ih na engleskom jeziku, a njihovi vršnjaci iz Islanda na danskom. Hrvatski srednjoškolci su također pisali sažetke od 100-200 znakova na engleskom jeziku komentirajući ponuđene slikovne materijale i tematske videoklipove u kojima su bili protagonisti.

Tako su poboljšavali vlastite vještine govora.

Očekuje se da će F2FCult, Erasmus+ projekt, povećati jezične kompetencije učenika i izgraditi most prijateljstva među njima, a potom i bolje razumijevanje različitih tradicija i kultura koje oblikuju naše živote i naša stajališta.

Učenici Graditeljsko-geodetske tehničke škole koji će sudjelovati u projektu su iz 2.a, zanimanje geodetski tehničar: Vinka Novak, Frane Vukičević, Luka Knežević, Jure Muslim, Marko Kulić, Marin Jakas, Toni Tomić i Mario Kovač; iz 2.d, zanimanje arhitektonski tehničar: Marin Budimir, i iz 1.b, zanimanje građevinski tehničar: Mario Cvitković. Dosad su pokazali zavidnu razinu jezičnih kompetencija i digitalne pismenosti. Oni su dream team Graditeljsko-geodetske tehničke škole koji može, zna i hoće. U skoroj budućnosti projekt planiramo proširiti i pozivamo sve učenike dobrih jezičnih kompetencija da se upišu u našu školu, žele li sudjelovati u proširenom projektu. [ IZ DRUGIH MEDIJA | dalmatinskiportal.hr ]