Jučer-danas-sutra
ŽELJA – ISHOD – PREPREKA – PLAN
Pomozite djeci postaviti bolje ciljeve
objavljeno: 28. lipnja 2017.

Ponekad život pregazi našu djecu – sa školom, prijateljima i svim njihovim hobijima može biti teško držati korak pa život ponekad traži puno balansiranja.

Kako možete potaknuti dijete da ostane na pravom putu, a da pritom ne stekne osjećaj da ga stalno gnjavite? I, što je još važnije, kako možete saznati što sprječava vaše dijete u ispunjavanju njegovih ciljeva?

Imamo četiri slova za vas: ŽIPP.

ŽIPP [eng. WOOP], metoda je koju je stvorio Gabriele OETTINGEN,temelji se na dokazanom fenomenu koji se sastoji od toga da puko sanjanje o pozitivnoj budućnosti ne dovodi do ispunjenja snova, nego naprotiv sprječava poduzimanje potrebnih koraka za njihovo postizanje.

Nisu dovoljne samo najbolje namjere za vlastitu budućnost, nego morate planirati kako tamo i stići. WOOP je praktičan pristup u 4 koraka do ispunjavanja ciljeva koji jednostavno zahtijevaju od djeteta da zamisli svoju želju, prihvati prepreke s kojima se mora suočiti i planira kako će ih prevladati.

Sljedeći put kad osjetite skepsu prema djetetovom obećanju da će pisati zadaću, kad se zaklinje da će kasnije očistiti sobu ili se malim prstom kune da će se pomiriti s bratom, pokušajte ovo.

Ž – ŽELJA: Neka vaše dijete zamisli svoj cilj. Što želi postići sljedeći dan, tjedan ili mjesec? Pomozite mu da nađe nešto izazovno i izvedivo.

NA PRIMJER: „Želim imati čistu sobu! Stalno ju pokušavam održati čistom, ali uvijek je neuredna.”

I – ISHOD: Zamolite svoje dijete da razmišlja o koristima postizanja izabranog cilja.

NA PRIMJER: „Uredna sobe pomoći će mi da se pripremim za školu na vrijeme.”

P – PREPREKA: Što bi moglo stajati na putu ostvarenju tog cilja? Potaknite svoje dijete da razmotri prepreku unutar sebe, a ne nešto izvan svoje kontrole. Što je to u njemu što stoji na putu do cilja?

NA PRIMJER: „Kad se umorim nakon dugog dana, bacam odjeću na pod. Ona se nakon nekog vremena nakupi.”

P –PLAN: Pomozite djetetu da smisli tehniku rješavanja prepreke kad se pojavi. Planirajte tako da pronađete rješenje y ako se dogodi situacija x.

NA PRIMJER: „Ako znam da ću biti preumoran da bih odložio odjeću, radije ću ići na spavanje ranije pa ću imati dovoljno energije sutradan za pospremanje stvari.“

………………

Napomena:

  • GoZen! – edukativni programi, alati, videozapisi za pomoć edukatorima i roditeljima. Sve što se ovdje događa slijedi princip da se emotivna dobrobit kultivira praksom.
  • Izvor: gozen.com