Savjeti stručnjaka
STIGLE SU LJETNE FERIJE
Idealan ljetni odmor ili regres znanja
objavljeno: 27. lipnja 2017.

Na neki način odrasli imaju skrivena sjećanja na ljetne praznike svoga djetinjstva. Shvatila sam to kad sam nakon mnogo godina ponovno pročitala “Pustolovine Toma Sawyera”. Ljetni odmor Tomu nije bio samo zabava i igra.

Neki ravnatelji, učitelji, roditelji i studenti smatraju da predugi ljetni odmor dovodi do prekida u obrazovanju uzrokujući gubitak znanja u matematici i čitanju. Istraživanja podupiru „teoriju ljetnog gubitka znanja“ ili „ljetnog regresa“, a neke su se škole već počele hvatati ukoštac s „ljetnim odronom“.

Taj se deficit pojavljuje jer mnogi učenici u tom razdoblju ne dobivaju formalno obrazovanje i naglo ulaze u dulje razdoblje neaktivnosti, a to posebice utječe na rizične i učenike sa slabom društveno-ekonomskom pozadinom. Učenici boljeg ekonomskog statusa pak veći dio odmora provode u igranju videoigara i gledanju televizije.

S obzirom na navedeno, voljela bih da nastavnici razmotre tri stvari:

Prije svega, kao što vi imate planove za odmor, tako ih imaju i učenici. Nemojmo ih opterećivati ​​nepotrebnim domaćim radom. Razvoj uma je vrlo važan faktor obrazovanja. Baš kao što se um razvija u učionici, razvija se i izvan učionice maštom i kreativnošću. Vanjska aktivnost ključ je za razvoj mašte koji vodi prema kreativnosti. Kad se djeca igraju vani i njihove aktivnosti nisu strukturirane, izmišljaju nove igre, a to koristi razvoju njihove mašte i kreativnog razmišljanja. Zadajte im zadatak koji se osvrće ili ih potiče na vanjsku aktivnost ili primjenu znanja stečenih tijekom godine. Ljeto je idealna prilika za to.

Drugo, dok se zabavljate ovog ljeta, zadajte sebi mali domaći zadatak. Ponovno pročitajte neke knjige koje poučavate u razredu. Kad čitate u slobodno vrijeme, vidite stvari iz druge perspektive. Možda ćete vidjeti stvari koje prije niste primijetili.

Konačno, tijekom čitanja knjiga pokušajte naći načine i tehnike koji bi mogli pomoći najslabijoj djeci u vašem razredu. Svi smo blagoslovljeni nekim talentima. Koristimo ljetni odmor da bismo uskladili te talente i poboljšali svoje vještine kako bi naše lekcije bile zanimljivije i bliskije našim učenicima.

  • Želimo vam sretan i ispunjen ljetni odmor.

………………

NAPOMENA: 

  • The Progressive Teacher (TPT) – mjesečni magazin namijenjen unaprjeđenju obrazovanja u Indiji.
  • Izvor: preogressiveteacher.in