Savjeti stručnjaka
UZBUĐENA I ENERGIČNA DJECA JEDVA ČEKAJU DOBRU ZABAVU
8 igara za proslave u svako doba godine
objavljeno: 3. srpnja 2017.

1) MRAVOJEDI

Potrebni materijali: 1-2 vrećice običnih bombona M & M ili Skittles, slamčice, papirnati tanjuri i salvete

Podijelite učenike u timove (broj timova nije važan). Dajte svima oko 20-25 bombona. Bomboni predstavljaju mrave. Cilj je da se učenici pretvaraju da su mravojedi i pokušavaju prenijeti što je više moguće „mrava“ sa salvete na tanjur u minuti koristeći samo slamčicu.

2) ZAGRABI I PRENESI

Potrebni materijali: zdjele, žlice i pamučne kuglice

Podijelite učenike u timove. Dajte svakoj ekipi dvije zdjele, žlicu i oko 20 malih pamučnih kuglica. Jedan igrač iz svake ekipe sjedi na stolici i u krilu drži zdjelu s oko 20 pamučnih kuglica i praznom zdjelicom na glavi koja ne smije pasti. Njegov suigrač stoji pokraj njega i skuplja pamučne kugle koje padnu na pod i stavlja ih natrag u zdjelu. Cilj ove igre je da učenici prenesu ukupno pet pamučnih kuglica iz krila u zdjelu na glavi koristeći samo žlicu. Dopušteno je prenositi samo jednu po jednu pamučnu kuglicu. Jednom kad se u zdjeli nađe pet pamučnih kuglica, sljedeći član tima sjedne i postupak počinje iznova. Prvi tim čiji je svaki član tima dovršio zadatak osvaja ovu igru.

3) RASTEGNI I POTRAŽI

Ovu je igru vrlo zabavno gledati! Mnogim mojim učenicima ovo je bilo prvi put da su vidjeli najlonske čarape pa nisu znali što bi s njima učinili.

Potrebni materijali: najveće najlonske čarape koje možete naći i nešto malo poput novčića ili gumice za brisanje

Podijelite učenike u timove. Stavite mali predmet u svaku najlonsku čarapu. Pazite da pomaknete objekt sve do područja prstiju. Jedan član iz svake ekipe treba sjesti na stolicu s najlonskom čarapom u krilu. Na vaš znak igrači pokušavaju dohvatiti mali predmet skriven u obje noge u čarapi. Prvi igrač koji dođe do oba predmeta osvaja bod za svoj tim. Zatim zamijenite predmete i ponovite sa sljedeća dva člana tima. (Savjet: Pazite da nakon svakog kruga, kad vraćate objekte u čarapu, ne odajete trikove rukovanja čarapom. Vjerujte mi kad kažem, djeca će vas promatrati!)

4) BALANSIRANJE

Potrebni materijali: mala lopta od stiropora i plastične čaše

Zalijepite jednu lopticu od stiropora za dno plastične čaše. Spojite ostale čaše u toranj tako da čaša s loptom bude na vrhu vašeg tornja. Podijelite učenike u timove i dajte svakom djetetu svoj toranj. Na znak svaki tim počinje s premještanjem čaša od vrha prema dnu. Tim koji prvi vrati čašu s loptom na vrh tornja je pobjednik.

5) MARSHMALLOW LUDNICA

Potrebni materijali: slamke, mala zdjela, ljepljiva traka, 1-2 vrećice malih marshmallowa, plitka posuda za pečenje (možete koristiti i vrh učeničkoga stola)

Pomoću trake označite početnu i ciljnu liniju na posudi za pečenje. Stavite pregršt marshmallowa u malu zdjelu. Na znak učenici će imati jednu minutu da otpuhnu što više marshmallowa preko ciljne linije. Marshmallow koji padne s posude ne računa se kao bod. Pobjednik je tim koji uspješno otpuše najviše marshmallowa preko ciljne linije.

6) OSTANI U ZRAKU

Potrebni materijali: baloni

Podijelite učenike u timove s parnim brojem igrača i neka svaka osoba pronađe partnera. Ako imate neparan broj učenika, jednostavno prozovite jednu osobu dvaput. Prozovite prva dva igrača iz svake ekipe i neka budu okrenuti jedan prema drugom držeći balon u ruci. Na vaš znak počet će bacati balone u zrak jedan prema drugom. Njihov je posao zadržati balone u zraku ukupno jednu minutu. Ako uspiju, zaradili su bod za svoj tim. Nastavite dok cijela momčad ne odigra. Pobjednik je tim s najviše bodova.

7) NAPUNI SVOJU ČAŠU

Potrebni materijali: slamke, male karamele, tanjuri ili salvete i plastične čaše

Podijelite učenike u timove. Dajte prvoj osobi iz svakog tima tanjur s malim marshmallowima, slamku i praznu čašu. Neka drugi član tima pomaže držeći čašu na mjestu. Kad kažete “sad”, učenici će imati jednu minutu da prenesu što više marshmallowa s tanjura u čašu. Kad označite kraj, prebrojite prenesene poslastice i dodijelite svakom timu jedan bod po svakom marshmallowu.

8) LETEĆI OBLACI

Potrebni materijali: zdjele ili male košare, žlice i pamučne kuglice (to su oblaci)

Podijelite učenike u timove i prozovite prva dva igrača svakog tima. Neka sjede jedan nasuprot drugom. Stavite kantu napunjenu pamučnim kuglicama i žlicom ispred jednog od igrača i predajte drugoj osobi praznu kantu. Na vaš znak igrač br. 1 koristi žlicu kako bi prebacivao jednu po jednu pamučnu kuglu u praznu kantu. Cilj je pokušati dobiti što više pamučnih kuglica u kanti prije nego što vi označite kraj. Svaka pamučna loptica koja ostaje u košari je bod za ekipu. Nastavite igrati sve dok svaki član tima nije imao priliku igrati. Pobjednik je momčad s najviše bodova.

………………

Napomena:

  • Minds in bloom – blog za učitelje, izvor kreativnih ideja i strategija za učionicu. Na blogu objavljuju mnogi gostujući učitelji ili blogeri.
  • Izvor: minds-in-bloom.com