Iz školskog svijeta
ARHEOLOŠKI MUZEJ U ZAGREBU
Japodi, zaboravljeni gorštaci
objavljeno: 30. lipnja 2017.

…  popularnih predavanja, kreativnih radionica i stručnih vodstava.

Kroz više od 400 predmeta izrađenih od keramike, bronce, jantara, stakla i drugih materijala, izložba donosi priču o drevnim Japodima, narodu koji je nastanjivao sjeverozapadni dio doline rijeke Une i gorsku Hrvatsku u posljednjem tisućljeću stare ere.

Izložba je ostvarena u suradnji sa Zemaljskim muzejom BiH u Sarajevu i prva je samostalna izložba vrijedne japodske zbirke u 170 godina postojanja Arheološkog muzeja.

Japodi su, sudeći po arheološkim nalazima, nedvojbeno živjeli već od kraja 10. stoljeća prije naše ere, a po vijestima grčkih pomoraca na Jadranu iz 6. stoljeća, prvi ih spominje Hekatej (Hekataios). Nakon pada pod rimsku vlast dijelom romanizirani Japodi tu su većinom nastavili živjeli do propasti Rimskog carstva, ukupno tisućljeće i pol.

U njihovu šarolikom društvenom ustroju najvažniji su bili rudari, kovači, seljaci, pastiri, i ratnici. Japodski seljaci su uzgajali raznoliku stoku, žitarice i mahunarke.

Njihova umjetnost mješavina je raznih ilirskih, panonskih, rimskih i grčkih utjecaja, a njihovi su ukrasi iz metala i od jantara, najčešće ogrlice, spiralni i trokutasti privjesci.

Prije dolaska Rimljana, Japodi su uglavnom bili nepismeni i tek nakon rimskih osvajanja mogu se u njih naći nadgrobni natpisi na latinici. Zato je njihov jezik ostao većinom nepoznat, a jedini zapisi o tome njihova su nadgrobna imena (tafonimi) te od Rimljana popisan mjestopis japodskih naselja i rijeka (toponimi).

Japodi su po vjeri bili mnogobošci, a glavni bog bio je Vodenbog Bindus, ruševine čijeg su hrama nađene kod Bihaća. Japodski etnički totem je bio lik konja, a također su štovali i svete zmije kao duhove svojih predaka. Prema rimskim izvorima, japodski gradovi imali su organiziranu lokalnu samoupravu s glavnim gradom Metulumom kod današnjeg Josipdola.

Pored izloženog materijala na izložbi će biti predstavljen i bogat izložbeni katalog na hrvatskom i engleskom jeziku. Stručna vodstva, kreativne radionice i popularna predavanja bit će dostupna tijekom cijelog trajanja izložbe, koja se zatvara 17. rujna. [ Hina ]