Školstvo u medijima
RAZLIČITOST POTREBA TRŽIŠTA I ŽELJA UČENIKA
Zidar i tesar ne želi biti gotovo nitko, ponovno navala na gimnazije
objavljeno: 6. srpnja 2017.

Na burzi rada najviše se traže strukovna trogodišnja ili četverogodišnja zanimanja, a u 16 županija od njih 21 najtraženije je zanimanje konobar.

Na području Osječko-baranjske županije deset najtraženjih zanimanja u prošloj godini su konobar (642), prodavač (482), medicinska sestra/medicinski tehničar (479), zidar (320), kuhar (275), administrativni službenik (252), vozač teretnog vozila (251), tesar (219), bravar (204) te vozač teretnog vozila s prikolicom (193).

Iako su i zidar i tesar među deset najtraženijih zanimanja u slavonskim županijama, učenici za njih već godinama ne pokazuju interes te se događa da u mnogim mjestima po nekoliko godina nema takvih razrednih odjela. S obzirom na to da su prijave obrazovnih programa za upise u prve razrede srednje škole u ljetnom roku počele još 26. lipnja te traju do 10. srpnja, razgovarali smo s ravnateljima srednjih škola na području Osijeka, Vinkovaca, Županje i Belog Manastira o trenutnoj situaciji što se tiče interesa učenika i popunjenosti predviđenih kvota. U mnogim školama, a poglavito u gimnazijama i ekonomskim školama, u kojima su učenici prijavili obrazovne programe kao prvi izbor već je gotovo popunjena predviđena upisna kvota u većini razrednih odjela, pa za jesenski rok ostaje vrlo malo mjesta. Ravnateljica Treće gimnazije Osijek Snježana Barabaš-Seršić zadovoljna je zanimanjem učenika za upis u tu školu. Dosad ih se na predviđenih 156 mjesta u šest razrednih odjela, kaže, prijavilo 502, od kojih je 131 učenik školu odabrao kao prvi izbor.

…………….

  • MJESTA IMA ZA GOTOVO 49.000 UČENIKA

U prvi razred srednjih škola Republike Hrvatske u programe redovitog obrazovanja u školskoj godini 2017./2018. mjesta ima za ukupno 48.751 učenika u 2222 razredna odjela. U srednje strukovne četverogodišnje škole ove će se godine upisati 18.944 učenika u 811 razrednih odjela (40,98 posto), u gimnazije 11.514 učenika u 475 razrednih odjela (24,91 posto), u strukovne trogodišnje škole 7620 učenika u 333 razredna odjela (16,48 posto), a u trogodišnje obrtničke škole 4774 učenika u 207 razrednih odjela (10,33 posto), a ostale će obrazovne programe učenici upisati u malim postotcima.

……………….

I u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara Vinkovci za sva tri zanimanja za koja školuju učenike već su sva mjesta popunjena. Ravnateljica škole Antonija Majić kaže da za tu školu uvijek postoji velik interes, a najpopularnija su zanimanja fizioterapeut i medicinska sestra/tehničar. U Obrtničko-industrijskoj školi Županja, doznajemo, situacija je iz godine u godinu sve lošija. Dosad su popunjena mjesta za smjer ekonomist, bravar, CMC operater i kuhar, a za smjerove konobar i prodavač ni blizu. Najkritičniji je novi smjer – pediker, za koji se do sada prijavila samo jedna osoba, a kritični su i smjerovi frizer te elektroinstalater. U školi vjeruju da će do kraja prijava popuniti neka mjesta. U Graditeljsko-geodetskoj školi Osijek, već tradicionalno, najveći je interes za četverogodišnja zanimanja geodetski tehničar, arhitektonski tehničar i građevinski tehničar.

– Za trogodišnja zanimanja zidar, keramičar-oblagač, ličilac-soboslikar, tesar i monter suhe gradnje interes je slab ili ga uopće nema, a već nekoliko godina nismo upisali razred tesara. Unatoč tomu, ne gubimo nadu, iako se dosad za to zanimanje prijavilo šest kandidata, kao i za zanimanje zidar – objasnila je tajnica škole Dragica Ružić.

Za Elektrotehničku i prometnu školu Osijek učenici su pokazali izvanredno zanimanje, te je od 164 mjesta u sedam razrednih odjela već 160 popunjeno. Nekoliko slobodnih mjesta ostalo je samo za smjer tehničar za elektroniku, objasnio je ravnatelj škole Antun Kovačić, koji je istaknuo da učenici koji završe tu školu brzo uspiju pronaći posao. Najveći interes učenici su pokazali za zanimanje tehničar za računalstvo, za koji ih se prijavilo gotovo dvostruko više od predviđene upisne kvote.

– Za to zanimanje upisujemo 48 učenika u dva razredna odjela, a prijavilo se 98 kandidata. Zanimanje koje je aktualno i za koje bismo mogli upisati još jedan razred jest i vozač motornog vozila, no materijalni resursi nam to ne dopuštaju. Slobodna mjesta ostala su još samo za zanimanje tehničar za elektroniku – objasnio je ravnatelj Kovačić.

U Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek upisne kvote za mnoga su zanimanja već popunjena, jer se u toj školi učenici školuju za neka od najtraženijih zanimanja na tržištu rada.

– Zanimanje kuhar popunjeno je već u prvom upisnom krugu, i to u rekordnom vremenu za sva tri razredna odjela, a zbog velikog interesa i potreba tržišta rada mogli bismo otvoriti još jedan takav odjel – objašnjava ravnatelj škole Blaško Menalo i dodaje da nakon kuhara učenici najviše interesa pokazuju za zanimanje konobar.

U Trgovačkoj i komercijalnoj školi “Davor Milas” Osijek učenici se mogu školovati za dva zanimanja: prodavač i komercijalist. Iako je prodavač drugo najtraženije zanimanje u prošloj godini na području Osječko-baranjske županije, ravnateljica škole Sandra Brajnović kaže da je trenutna situacija što se tiče upisa i interesa učenika za to zanimanje, kao i prošle godine, jako loša te da trenutno mjesta nisu ni približno popunjena.

– Problem specijaliziranih i strukovnih škola jest što je na području naše županije jako puno gimnazija, a neke od njih su od ove godine ukinule bodovni prag i povećale broj mjesta, odoše svi u gimnazije – zabrinuta je ravnateljica Brajnović.

– Što se tiče samih zanimanja, to je poseban problem na razini države, jer prodavač i komercijalist može biti bilo tko. Na burzi rada uvijek se traži puno prodavača, a učenici koji su završili tu školu ne rade taj posao jer ga rade svi drugi, s bilo kojom drugom školom, kao i studenti – upozorava ravnateljica Brajnović.

U prve razrede Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek upisat će se 102 učenika, a još uvijek ima slobodnih mjesta.

– Najveći interes je za zanimanje veterinar, poljoprivredni tehničar i fitofarmaceut. Problem je što ima sve manje djece, a ne to što možda nema interesa – objasnio je ravnatelj škole Rudi Lukačević.

U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, iako su prijave još uvijek u tijeku, ravnateljica Ina Marić objasnila je da imaju gotovo dvostruko više prijavljenih od predviđenog broja učenika. Za 96 mjesta u četiri razredna odjela prijavilo se 186 kandidata, od kojih su 92 učenika tu školu prijavila kao prvi izbor. [ IZ DRUGIH MEDIJA | glas-slavonije.hr ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE.