Zanimljivosti
Zvjezdane staze i fizika
objavljeno: 4. studenoga 2013.

Kultna američka znanstvenofantastična serija Zvjezdane staze premijerno se prikazivala od 1966. do 1969. godine. Bilo je snimljeno otprilike stotinjak epizoda, a režirao ih je Gene Roddenberry. Scenaristi su u seriji predvidjeli mnoštvo naprava koje su u ono doba bile čista fantastika. Neke od tih naprava, poput mobitela, u međuvremenu su doista i napravljene, a neke su na dobrom putu da budu napravljene, npr. Detektor bolesti.

Prije nekoliko godina japanskim je fizičarima uspjelo i – teleportiranje. Doduše, nisu pokušali teleportirati ljude kao u seriji, nego „čestice” zrake svjetlosti. Njihovo je dostignuće iznimno zanimljivo jer se temelji na vrlo neobičnoj pojavi u kvantnoj fizici. Ta se pojava zove sprega čestica. Prema kvantnoj teoriji, čestice se mogu povezivati na takav način da mogu trenutačno komunicirati čak i kad su jako udaljene jedna od druge. Ono što se događa jednoj čestici utječe istovjetno i trenutačno na drugu.

Ta je pojava toliko neobična da ju je Einstein nazvao „sablasnim djelovanjem na daljinu”.

Tim istraživača sa Sveučilišta u Tokiju odlučio je teleportirati svjetlost tako da je na jednome mjestu uništi, a na drugom stvori kao u procesu teleportacije u Zvjezdanim stazama gdje su transporteri Enterprisea skenirali tijela atom po atom, razgrađivali ih i ponovno rekonstruirali na drugome mjestu. Tokijski su fizičari učinili istu stvar tako što su jedan paket svjetlosti povezali s jednom polovicom para spregnutih čestica. Pritom su uništili svjetlost s kojom je čestica bila povezana, no čestica je zadržala vezu – uključujući i informaciju o svjetlosti – s drugom česticom para. To je omogućilo znanstvenicima da na drugome mjestu obnove jedinicu svjetlosti identične konfiguracije.