Školstvo u medijima
KAKO DJECA ZNAJU BITI BRUTALNA
Nova ‘igra’ na društvenim mrežama kojom mladi zlostavljaju jedni druge
objavljeno: 13. srpnja 2017.

Kad je moja kći bila u petom razredu, obavijestila me da djevojke objavljuju „rešetke za ljepotu“ na Instagramu, odnosno objavljuju fotografije svojih prijatelja, a potom pozivaju na glasanje o najmanje atraktivnoj djevojčici. Glasanje se odvija tako da se preko njenog lica iscrta veliki crni X.

O NE, NEĆEŠ!

Kao što možete pretpostaviti, zabrinula sam se. Nakon što sam objasnila kćeri koliko je okrutno i odvratno to što čine te djevojke, odlučila je na svom profilu na Instagramu objaviti poruku protiv zlostavljanja u „rešetkama“. Zatim smo s ponosom gledali kako naš primjer slijedi sve više i više ljudi, da bi na kraju naš mali pokret završio na Good morning America.

JEDAN MALI KORAK, ZAR NE?

Sad se izgleda pojavio novi odvratni trend, ovaj put na društvenoj mreži Snapchat, u kojem se djeca natječu tko će ostaviti zlobniji komentar na račun odabrane žrtve. Rachaele Hambleton, majka i blogerica iz Velike Britanije, saznala je što se događa od svoje 12-godišnje kćeri Betsy. Prenijela je vijest na Facebooku kako bi obavijestila ostale roditelje. Napisala je i pismo svojoj kćeri u kojem ju hvali za način na koji se nosila s novom “igrom”.

„Draga Betsy”, započela je Rachaele Hambleton. “Jutros si ušla u kuhinju i pokazala mi nešto što te je uzrujalo i zbunilo, a ja nisam mogla prestati razmišljati o tome cijeli dan. Djeca koju poznaješ, uključujući i tvoje prijatelje, započeli su novu online igru. ‘Igra’ se sastoji od toga da pošaljete nekom pismo X. Ta osoba zatim šalje natrag ime nekoga koga svi poznajete… Onda vi napišete sve najgore što vam padne na pamet osobi – o njenoj težini, izgledu, osobnosti… Što je komentar gori, to bolje, a onda se pismo objavljuje anonimno, ali javno, što Snapchat omogućuje objavljivanjem pod ‘Snapchat pričama’ kako bi svi mogli vidjeti i dijeliti.”

Odvratno! Još gore od „rešetki za ljepotu“. Ali, ta vrsta nasilničkog ponašanja nije, kao što je Rachaele Hambleton kasnije istaknula u svom postu, nešto posve novo.

„Kad sam bila u srednjoj školi, nismo imali internet”, objašnjava. „Umjesto toga, djeca su zlostavljala jedna drugu pisanjem poruka na zidovima u WC-u ili na stražnjoj strani drvene stolice… Kad bih vidjela što se piše o drugima, ja bih se brzo nasmijala jer sam naučila da je to nešto što te može svrstati u popularnu kliku.“

Zbog toga je Rachaele Hambleton odlučila naučiti svoju kćer Betsy da se zauzme za druge, što je ona objeručke prihvatila i objavila vlastitu „Snapchat priču“ kako bi svima dala do znanja da ne želi imati ništa s tim okrutnim i zlobnim novim trendom.

„To je bilo hrabro, Betsy, ti si samo jedna osoba, a ustala si protiv mase tinejdžera”, napisala je Rachaele Hambleton. „Nisi se povela lošim primjerom i pridružila gomili. Ja sam toliko ponosna na tebe, ti si borbena. To je borbenost koja je duboko u tebi… Jaka poput vatre i ja sam ostala zapanjena da si ju pronašla tako rano da već sad možeš unijeti promjenu u živote drugih i ja neću činiti ništa drugo, nego ju još više bodriti. “

………………

NAPOMENA: 

  • Parents – stranica posvećena odgoju sretne, zdrave i uspješne djece.
  • Izvor: parents.com