Školstvo u medijima
KAD SI UČITELJ, TAD SI MENADŽER, A …
Poučavanje je plemenit poziv
objavljeno: 10. srpnja 2017.

Kad si učitelj, tad si menadžer. Upravljaš mnoštvom različitih osobnosti pod istim krovom koje rade mnoge različite stvari odjednom djelujući na više razina i komunicirajući međusobno. Kad ste učitelj, imate toliko varijabli u igri. Ako ostanete dovoljno dugo, postajete vraški dobar menadžer za krizne i kaotične situacije.

Kad ste učitelj, usavršavate se u izvlačenju najboljeg u ljudima kako bi mogli iznijeti svoje najveće vrline. Učite svoje učenike nositi se s nepoznatim situacijama, vježbajući ih i potičući njihovu želju za istraživanjem nepoznatog. Zato mislim da bi učitelji trebali imati prednost u menadžerskoj obuci.

Postoje stvari koje učitelji moraju ostvariti. Povjeren nam je mandat i zaprimili smo diktate, imamo određene stvari koje moramo ostvariti u određeno vrijeme. Dakle, ono što ja činim jest da se jednostavno obratim učenicima i kažem: „Dobro, momci i djevojke, dame i gospodo, evo što moramo ispuniti“. Ovaj cilj u matematici ili onaj cilj u književnosti. Pitam ih: „Kako možemo to postići? Koji je najbolji način?” Tako ih uključujem i dajem im moć i kontrolu nad time što moraju učiniti. Oni znaju da moraju, ali imaju nedostatak kontrole. Meni je najuzbudljiviji dio mog zadatka graditi njihovu snagu za samostalno oblikovanje i dizajniranje njihovog zadatka.

Kad moji učenici smisle različite načine kako doći do informacija, upitam ih: „OK, sada vas pitam što sve može poći po zlu? Na koliko različitih načina možemo doživjeti neuspjeh? Idemo ih otkriti odmah.“

Ponekad razgovaramo i o ocjenama. Kako ćemo znati da zaista znamo i dubinski razumijemo ono što mislimo da znamo? Naravno, ja sam učitelj i ja ocjenjujem, ali ponekad im ponudim taj kovčeg s alatom i kažem: „Idemo zajedno, izvolite poslužite se. Kako biste ga vi upotrijebili na način da funkcionira za sve?“

Divno je vidjeti taj iznenađen izraz lica nekih učenika kad shvate da su pozvani biti sudionici i pomagači u zajedničkom učenju. Ponekad predaja moći služi većoj svrsi, a to je stvaranje veće snage. Snaga mojeg uma pojačana je snagom umova 25-30 učenika. Bez obzira na to koliko dugo su na ovom planetu, ti umovi imaju svoje ciljeve, svoju svrhu koja ih usrećuje, u koju ulažu svoju kreativnost dajući našoj zajedničkoj svrsi neku svježinu i nov polet. Zamislite koliko mogu napredovati kao učitelj s takvom pomoći i podrškom? Jer, ja imam punu učionicu suradnika koji mi pomažu da obavljam svoj poziv.

………………

NAPOMENA:

  • Big think – stranica koja želi iz mora informacija izdvojiti bitno, sagledati cjelokupnu sliku i ciljati na pravo znanje.
  • Izvor: bigthink.com