Iz školskog svijeta
ZADAR
Vrtiću Latica uručena donacija od 10.000 dolara
objavljeno: 10. srpnja 2017.

Tim povodom gradonačelnik Zadra Branko Dukić s pročelnikom Marijom Pešutom i Ivanom Hajdićem iz UO za odgoj i školstvo posjetio je tu ustanovu. Gradonačelnik Dukić zahvalio je na donaciji i istaknuo kako je i to dokaz da se veza između iseljene i domovinske Hrvatske nikada ne prekida.

Sretan sam što su naši Hrvati iz iseljeništva odlučili pomoći upravo ovoj ustanovi koja se već dugi niz godina brine o djeci s teškoćama u razvoju te predlaže, unaprjeđuje i provodi posebne edukacijsko-rehabilitacijske programe za zadovoljavanje specifičnih interesa i pedagoških potreba te djece, s ciljem poticanja maksimalnog razvoja njihovih sposobnosti – rekao je gradonačelnik Dukić.

Ravnateljica vrtića Vesna Penjalov zahvalila je na doniram sredstvima te naglasila kako im je svaka pomoć dobrodošla, a ova konkretna sredstva usmjerit će se u nabavu moderne tehnologije za provedbu metode potpomognute komunikacije.

Jedan od najčešćih problema djece s teškoćama u razvoju je problem komunikacije na kojem s njima najviše radimo. Danas u svijetu suvremenih tehnologija postoje brojne mogućnosti i metode za pomoć djeci s komunikacijskim teškoćama i unaprjeđenje odgojnog procesa na dobrobit naše djece i njihovih roditelja, a naša je, uz to, obaveza stalno usavršavanje svih stručnih radnika. Ova sredstva usmjerit ćemo upravo u tom pravcu –kazala je Vesna Penjalov, dodavši da ju raduje što je taj vrtić prepoznat u zajednici zbog posebne vrste programa koju provodi.

Također, ravnateljica Penjalov objasnila je gradonačelniku Dukiću da je prijedlog i projekt za realizaciju te donacije proveo član Hrvatsko-američke dobrotvorne zaklade Denis Lisica, koji živi u New Yorku, a podrijetlom je s otoka Iža, aktivan je član zaklade i iznimno vezan uz Zadar i Iž. U konzultaciji s rodbinom i prijateljima iz Zadra, prihvatio je prijedlog doniranja DV Latica, upoznao se radom, nastojanjima i potrebama ustanove te je nakon uspostave službenog kontakta donacija stigla. U ime zaklade ček s iznosom uručio je Robert Zubčić. Gradonačelnik Dukić sa suradnicima razgledao je u vrtiću prostore u kojima djeca i odgajateljice borave i rade, pozdravio ih, upoznao se s njima i družio. Informirao se o potrebama ustanove i podsjetio da ostvarenje projekta Mocire, gdje će biti preseljen i vrtić Latica, ide dogovorenim tijekom. [ IZ DRUGIH IZVORA | grad-zadar.hr ]