Iz školskog svijeta
MADRID: 20. EUROPSKA KONFERENCIJA O PISMENOSTI
Hrvatskom čitateljskom društvu Nagrada za inovativnu promociju čitanja u Europi
objavljeno: 13. srpnja 2017.

Nagradu je dodijelila najveća svjetska organizacija za promicanje pismenosti ILA International Literacy Association.

 Predstavnice Hrvatskog čitateljskog društva sudjelovale su na 20. europskoj konferenciji o pismenosti čija je ovogodišnja tema “Izazov za 21. stoljeće – Poticanje jednakosti suradnjom čitateljskih zajednica”. Konferenciju su od 3. do 6. srpnja 2017. organizirale Španjolska udruga za čitanje i pisanje (AELE) i Sveučilište Complutense iz Madrida (UCMgodine). 

Nagradu su Snježani BERAK i Kristini ČUNOVIĆ, predsjednici i dopredsjednici Hrvatskoga čitateljskog društva, uručili Douglas FISHER, dopredsjednik ILA-e iz SAD-a, predsjednica EU odbora ILA-e Renate VALTIN i predsjednica Udruge europskih čitateljskih društava (FELA) Ann-Sofie SELIN.

Članice HČD-a Kristina ČUNOVIĆ, Snježana BERAK i Ljiljana SABLJAK, u suradnji s Ivanom ZANZE iz RODA-e, u okviru Čitateljskog programa razvile su i održavaju jednodnevne radionice za zatvorenike i osoblje, a priredile su i priručnik za provedbu čitateljskog programa i listu kvalitetnih slikovnica i knjiga za djecu i mladež koje su nabavljene u okviru projekta za zatvore. Pilot-projekt provodio se u kaznionicama u Glini i Lepoglavi te u kaznionici i zatvoru u Požegi među očevima. Očevi su dobili slikovnice i knjige među kojima su mogli izabrati priču za svoju djecu. Priču su čitali obraćajući se svome djetetu, a snimka na CD-u i slikovnica ili knjiga uz podršku zatvorskih službenika poslani su djetetu. Novac za troškove knjiga, CD-a i poštanske troškove osiguran je iz sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih (2015./16.) te Ministarstva pravosuđa (2016.–2018.). 

Čitateljski program  od ove godine provodi se u svim kaznenim tijelima u Hrvatskoj, a svrha mu je povezivanje djece i roditelja koji su u zatvorima putem čitanja naglas.