Iz školskog svijeta
LEPOGLAVA
Nastavljaju se aktivnosti za dobivanje statusa ‘Grad – prijatelj djece’
objavljeno: 13. srpnja 2017.

…na kojem je kao predstavnik Grada Lepoglave sudjelovao zamjenik gradonačelnika Hrvoje KOVAČ.

Dječji forumi djeluju u Društvima Naša djeca u oko 50 gradova i općina Hrvatske, a svojim radom razvijaju dječju dobrovoljnu aktivnost u njihovom slobodnom vremenu. U okviru tih aktivnosti djeca upoznaju prava djeteta i na osnovi toga poduzimaju njima moguće inicijative i akcije kojima doprinose ostvarivanju prava djeteta, a između ostalog osmišljavaju i upućuju poruke i odraslima, u cilju bržeg i boljeg ostvarivanja prava djeteta u svojoj sredini i u širim razmjerima.

Ova edukacija dio je aktivnosti koje Grad Lepoglava prolazi kako bi ostvario status „Grad – prijatelj djece“, a nakon nje ulazimo u finalnu fazu prije evaluacijskog posjeta stručnog tima koji će ustanoviti jesmo li spremni za dobivanje tog laskavog statusa – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač i dodao kako je sudjelovanje Grada Lepoglave na toj edukaciji još jedan dokaz da se u Lepoglavi misli ozbiljno kad su djeca u pitanju.

Aktivni klinci s vremenom postaju još aktivniji mladi, a jedino takvi, obrazovani i aktivni mladi građani mogu nastaviti razvijati našu Lepoglavu. Ovi klinci i ovi mladi nisu budućnost, oni su sadašnjost – zaključuje Kovač.

U Hrvatskoj je akcija započela 1999. godine, a vode je Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Akcijom lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a. Gradovi i općine, kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv „Grad/Općina – prijatelj djece“. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u njihovu odgoju. [ IZ DRUGIH IZVORA | lepoglava.hr ]