ISTRAŽIVANJE: KAKAO I ČOKOLADA NISU SAMO POSLASTICE

Kakao se pokazuje dobrim za vašu kogniciju

srijeda, 19. srpnja 2017.

Kakao se može smatrati dodatkom prehrani koji štiti vašu kogniciju i može spriječiti različite vrste kognitivnog propadanja.

Kakao se pokazuje dobrim za vašu kogniciju

Uravnotežena dijeta je čokolada u obje ruke – fraza koja se često koristi da bi se opravdalo ponašanje onih koji jako vole čokoladu. Sad se pokazalo da zaista ima nešto istine u toj frazi zato što su kakaova zrna bogata flavonolima: prirodnim spojevima koji imaju neuroobrambene efekte.

Nedavno su talijanski istraživači pretražili dostupnu literaturu koja se bavi učincima akutne i kronične primjene flavonola na različita kognitivna područja.

Drugim riječima, što se događa vašem mozgu nekoliko sati nakon što ste pojeli kakaove flavanole, i što se događa kad održavate dijetu bogatu flavanolima dulje vrijeme?

Iako su nasumična kontrolirana istraživanja koja se bave akutnim efektima flavanola prilično rijetka, većina ih ukazuje na koristi u pogledu kognitivnog učinka.

Sudionici su, između ostalog, pokazali poboljšanje u radnom pamćenju i poboljšano procesuiranje vizualnih informacija nakon konzumacije kakaovih flavanola.

U slučaju žena konzumiranje flavanola nakon besane noći neutraliziralo je simptome kognitivnog poremećaja koje manjak sna obično prouzrokuje. To su obećavajući rezultati za ljude koji pate od kronične deprivacije sna ili promjenjivih radnih smjena.

Međutim, moramo napomenuti da su rezultati ovisili o dužini i mentalnom opterećenju kognitivnih testova pri mjerenju efekata akutne konzumacije kakaovih flavanola.

Kod zdravih mladih i odraslih osoba bio je potreban vrlo zahtjevan kognitivni test da bi se otkrili suptilni neposredni efekti koje flavanoli imaju na tu grupu.

Učinci relativno dugoročne konzumacije kakaovih flavanola (od 5 dana do 3 mjeseca) općenito su istraženi kod starijih osoba.

Pokazalo se da je kod njih kognitivni učinak poboljšan dnevnim unosom flavanola.

Faktori poput pažnje, brzine procesuiranja, radnog pamćenja i verbalne tečnosti bili su znatno poboljšani.

Ti efekti su, međutim, bili najnaglašeniji među starijim osobama, čije je pamćenje već počelo propadati ili s drugim kognitivnim poremećajima.

Upravo je to bio najneočekivaniji rezultat prema autorima i istraživačima sa Sveučilišta L'Aquila u Italiji. Voditeljice istraživanja Valentina SOCCI i Michele FERRARA kažu:

„Ovaj rezultat sugerira potencijal kakaovih flavanola u obrani kognicije kod osjetljive populacije tijekom vremena poboljšanjem kognitivnog učinka. Flavanoli korisno djeluju na kardiovaskularno zdravlje i mogu povećati volumen cerebralne krvi u hipokampusu na koji posebno utječe starenje.“

Bi li kakao trebao postati dodatak prehrani koji će poboljšati našu kogniciju? „Redoviti unos kakaa i čokolade doista bi mogao polučiti pozitivne efekte na kognitivno funkcioniranje tijekom vremena. No, postoje i potencijalne nuspojave konzumacije kakaa i čokolade, uglavnom povezane s kalorijskim unosom čokolade, nekim inherentnim kemijskim spojevima kakaa poput kafeina te niza aditiva koje se dodaje čokoladi poput šećera ili mlijeka.“

Bez obzira na to, autori istraživanja su prvi svoje rezultate stavili u praksu: „Tamna čokolada je bogat izvor flavanola. Stoga svakodnevno pojedemo malo tamne čokolade.“

…………….

NAPOMENA:

  • Science Daily je jedan od najpopularnijih i nagrađivanih znanstvenih portala na internetu, s više od 6 milijuna posjetitelja mjesečno.
  • Izvor: sciencedaily.com

 

 

Vezani članci
Školski portal: Odbacite mobitele, bavite se djecom

Odbacite mobitele, bavite se djecom

Najnovija studija pokazuje da ovaj tip ponašanja šteti odnosima roditelja…

Školski portal: Roditelji za djecu: Tri praseta

Roditelji za djecu: Tri praseta

Roditelji su uz pomoć odgojitelja osmislili i izradili scenu, scenarij…

Školski portal: Ovo ljeto u creskoj školi jedrenja 25 mališana

Ovo ljeto u creskoj školi jedrenja 25 mališana

U tom je smislu Cres preklani postao prvo mjesto s…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Objavljeni rezultati državne mature

Objavljeni rezultati državne mature

…priopćeno je u na konferenciji za…

Školski portal: Eto rujna, uživajte u ljetu

Eto rujna, uživajte u ljetu

Ljetni praznici jedna su od onih…

Školski portal: Tri načina na koje možete nadahnuti učitelje

Tri načina na koje možete nadahnuti učitelje

Oni žele vođe koji će „napuniti…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…