Iz školskog svijeta
ISTRAŽIVANJE: KAKAO I ČOKOLADA NISU SAMO POSLASTICE
Kakao se pokazuje dobrim za vašu kogniciju
objavljeno: 19. srpnja 2017.

Uravnotežena dijeta je čokolada u obje ruke – fraza koja se često koristi da bi se opravdalo ponašanje onih koji jako vole čokoladu. Sad se pokazalo da zaista ima nešto istine u toj frazi zato što su kakaova zrna bogata flavonolima: prirodnim spojevima koji imaju neuroobrambene efekte.

Nedavno su talijanski istraživači pretražili dostupnu literaturu koja se bavi učincima akutne i kronične primjene flavonola na različita kognitivna područja.

Drugim riječima, što se događa vašem mozgu nekoliko sati nakon što ste pojeli kakaove flavanole, i što se događa kad održavate dijetu bogatu flavanolima dulje vrijeme?

Iako su nasumična kontrolirana istraživanja koja se bave akutnim efektima flavanola prilično rijetka, većina ih ukazuje na koristi u pogledu kognitivnog učinka.

Sudionici su, između ostalog, pokazali poboljšanje u radnom pamćenju i poboljšano procesuiranje vizualnih informacija nakon konzumacije kakaovih flavanola.

U slučaju žena konzumiranje flavanola nakon besane noći neutraliziralo je simptome kognitivnog poremećaja koje manjak sna obično prouzrokuje. To su obećavajući rezultati za ljude koji pate od kronične deprivacije sna ili promjenjivih radnih smjena.

Međutim, moramo napomenuti da su rezultati ovisili o dužini i mentalnom opterećenju kognitivnih testova pri mjerenju efekata akutne konzumacije kakaovih flavanola.

Kod zdravih mladih i odraslih osoba bio je potreban vrlo zahtjevan kognitivni test da bi se otkrili suptilni neposredni efekti koje flavanoli imaju na tu grupu.

Učinci relativno dugoročne konzumacije kakaovih flavanola (od 5 dana do 3 mjeseca) općenito su istraženi kod starijih osoba.

Pokazalo se da je kod njih kognitivni učinak poboljšan dnevnim unosom flavanola.

Faktori poput pažnje, brzine procesuiranja, radnog pamćenja i verbalne tečnosti bili su znatno poboljšani.

Ti efekti su, međutim, bili najnaglašeniji među starijim osobama, čije je pamćenje već počelo propadati ili s drugim kognitivnim poremećajima.

Upravo je to bio najneočekivaniji rezultat prema autorima i istraživačima sa Sveučilišta L’Aquila u Italiji. Voditeljice istraživanja Valentina SOCCI i Michele FERRARA kažu:

„Ovaj rezultat sugerira potencijal kakaovih flavanola u obrani kognicije kod osjetljive populacije tijekom vremena poboljšanjem kognitivnog učinka. Flavanoli korisno djeluju na kardiovaskularno zdravlje i mogu povećati volumen cerebralne krvi u hipokampusu na koji posebno utječe starenje.“

Bi li kakao trebao postati dodatak prehrani koji će poboljšati našu kogniciju? „Redoviti unos kakaa i čokolade doista bi mogao polučiti pozitivne efekte na kognitivno funkcioniranje tijekom vremena. No, postoje i potencijalne nuspojave konzumacije kakaa i čokolade, uglavnom povezane s kalorijskim unosom čokolade, nekim inherentnim kemijskim spojevima kakaa poput kafeina te niza aditiva koje se dodaje čokoladi poput šećera ili mlijeka.“

Bez obzira na to, autori istraživanja su prvi svoje rezultate stavili u praksu: „Tamna čokolada je bogat izvor flavanola. Stoga svakodnevno pojedemo malo tamne čokolade.“

…………….

NAPOMENA:

  • Science Daily je jedan od najpopularnijih i nagrađivanih znanstvenih portala na internetu, s više od 6 milijuna posjetitelja mjesečno.
  • Izvor: sciencedaily.com