Zanimljivosti
SAD > 12 NAJUTJECAJNIJIH KNJIGA ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA, PREMA PREPORUCI UČITELJA
Knjige koje bi mogle promijeniti vaš život
objavljeno: 17. srpnja 2017.

Zamolili smo iskusne učitelje da podijele s nama koje su neke od najutjecajnijih knjiga što su ih pročitali kao srednjoškolci. Evo najpopularnijih odgovora:

1. UBITI PTICU RUGALICU – Harper LEE

Ovo je priča o mladoj djevojci iz Alabame, njezinom uspavanom južnjačkom gradiću i krizi savjesti koja ju je potresla. Knjiga istražuje korijene ljudskog ponašanja – od nevinosti, ljubaznosti i okrutnosti, do ljubavi i mržnje, humora i patosa.

2. ZBOGOM ORUŽJE – Ernest HEMINGWAY

Nezaboravna priča o američkom vozaču hitne pomoći na talijanskoj fronti i njegovoj strasti za lijepom engleskom medicinskom sestrom.

3. ZNAM ZAŠTO PTICA U KAVEZU PJEVA – Maya ANGELOU

Autorica je ovom prekrasnom autobiografijom uspjela zabilježiti čežnju usamljene djece, rasnu netrpeljivost i čudesnu snagu riječi koje mogu svijet učiniti lijepim mjestom.

4. ŽIVOTINJSKA FARMA – George ORWELL

Farma koju su preuzele premorene, maltretirane životinje. Uz pomoć gorućeg idealizma i snažnih slogana, one pokušavaju stvoriti raj napretka, pravde i ravnopravnosti.

5. STVARI KOJE SU NOSILI – Tim O’BRIEN

Klasik, svojevrsna meditacija o ratu, sjećanju, imaginaciji i otkupljujućoj snazi pričanja priča.

6. PLODOVI GNJEVA – John STEINBECK

Ova epska priča o Velikoj depresiji i migracijama 1930-ih portret je Joadovih – farmerske obitelji iz Oklahome istjerane iz svog doma i prisiljene putovati na zapad u obećanu zemlju Kaliforniju.

7. JEDNO DRVO RASTE U BROOKLYNU – Betty SMITH

Priča o mladoj, osjetljivoj i idealističnoj Francie Nolan i njezinim formativnim godinama u predgrađima Williamsburga, ispunjena suosjećanjem, okrutnošću, smijehom i tugom.

8. FAHRENHEIT 451 – Ray BRADBURY

Još jedan klasik. Guy Montag je vatrogasac. U njegovom svijetu gdje vlada televizija vatrogasci su ti koji pale vatre pa ih zatim gase. Njegov posao je uništavati ilegalne stvari poput knjiga i kuća u kojima su skrivene.

9. 1984 – George ORWELL

Winston Smith, sitni službenik Ministarstva istine, zadužen je za režimsku propagandu, kojom preispisuje povijest da bi zadovoljio zahtjeve Ministarstva. Sa svakom rečenicom koju napiše raste Winstonova mržnja prema Partiji koja traži moć za vlastitu korist i progoni one koji misle drugačije. Razočaran svojim životom, Winston pokušava izvesti pobunu koja završava njegovim uhićenjem i mučenjem.

10. MOLITVA ZA OWENA MEANYJA – John IRVING

Na bejzbolskoj utakmici Male lige u New Hampshireu jedan dječak udari loptu koja ubije majku njegovog najboljeg prijatelja. Dječak koji je udario loptu ne vjeruje u nezgode. Owen Meany smatra da je on božji instrument.

11. PROGOVORI – LORI HALSE ANDERSON

Melinda nema prijatelja, odbačena je od društva zato što je pozvala policiju tijekom jedne ljetne zabave. Sad nitko ne želi pričati s njom, a kamoli slušati je. Dok vrijeme prolazi, ona postaje sve izoliranija i praktično potpuno prestaje pričati.

12. MORRIE UTORKOM – Mitch ALBOM

Čarobna kronika vremena koje u 14 utoraka sportski novinar Mitch Albron provodi sa svojim nekadašnjim profesorom Morriejem dirljiva je priča o životu, smrti i svemu onome što život čini lijepim.

………………

NAPOMENA:

  • We Are Teachers je online zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com