Pljesak molim
USPJEH MLADIH KEMIČARA
Hrvatski učenici sjajni na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi
objavljeno: 14. srpnja 2017.

Ilija SRPAK iz Prve gimnazije Varaždin, Borna ŠIMIĆ iz Gimnazije Matija Mesić Slavonski Brod, Luca UDOVIĆIĆ iz XV. gimnazije Zagreb i Silvestar MRAVLINČIĆ iz III. gimnazije Osijek. Ilija i Borna ove su godine završili treći razred, a Luca i Sivlestar četvrti.

Naši su mladi natjecatelji na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi osvojili dvije srebrne medalje, jednu brončanu medalju i jednu pohvalnicu. Srebrne su medalje osvojili Ilija i Borna, broncu je osvojila Luca, a pohvalnicu Silvestar. Ilija Srpak je osim srebrne medalje osvojio i posebnu nagradu Međunarodne unije za čistu i primijenjenu kemiju (IUPAC) za najbolji uspjeh u praktičnom (eksperimentalnom) dijelu od svih natjecatelja na ovogodišnjoj Kemijskoj olimpijadi. Iliji je inače ovo treće uzastopno sudjelovanje na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, a do sada je Hrvatsku predstavljao i na nizu međunarodnih natjecanja iz drugih disciplina.

Učenike su na putu pratili mentori prof. dr. sc. Branka Zorc i prof. dr. sc. Tomislav Cvitaš. Oni su ujedno i voditelji grupe znanstvenika, nastavnika i studenata koja je naše učenike pripremala za sudjelovanje na kemijskoj olimpijadi, a koje se održavaju u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskoga kemijskog društva.

Povratak većeg dijela naše reprezentacije u Hrvatsku očekuje se u nedjelju u ranim jutarnjim satima, osim srebrnoga Borne Šimića koji je neposredno po završetku natjecateljskog dijela Kemijske olimpijade otputovao u Brazil, u Rio de Janeiro, gdje upravo sa Adrianom Beker, XV. gimnazija, Zagreb; Petrom Nizić-Nikolac, XV. gimnazija, Zagreb; Marinom Varivoda, Gimnazija Franje Petrića, Zadar; Lukasom Novak, Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec i Lugom Mihovilić, Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb predstavlja Hrvatsku na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. [ IZ DRUGIH MEDIJA | cudaprirode.com ]