KAKO DO NAJBOLJEG SPAVANJA SVOG ŽIVOTA

Loša kvaliteta sna u vezi je sa svime što radite ujutro, poslijepodne i navečer

ponedjeljak, 17. srpnja 2017.

Nakon loše ili neprospavane noći većina nas vjerojatno razmišlja o prethodnoj večeri i pokušava shvatiti u čemu smo pogriješili. Mogli bismo se zapitati jesmo li otišli prerano na spavanje, je li u sobi bilo pretoplo ili je možda stvar u jastuku.

Loša kvaliteta sna u vezi je sa svime što radite ujutro, poslijepodne i navečer

No, možda tražite odgovore na pogrješnim mjestima. Ako se želite dobro naspavati, morate postaviti određena pravila već od trenutka kad se ujutro probudite.

U ovom tekstu naučit ćete što točno morate napraviti ujutro, poslijepodne i navečer da biste optimizirali svoje dragocjeno vrijeme spavanja. Primijenite sljedeće korake i probudit ćete se osjećajući se energičnije svako jutro.

  • ISKORISTITE JUTRO

Počnimo od početka – gumb za odgodu buđenja. Vaša misija je prestati ga koristiti da biste odgodili izlazak iz kreveta, jer jedino što imate od toga jest da to može zbuniti vaše tijelo. Puno je bolje ustati u isto vrijeme svako jutro da biste utemeljili redovan obrazac spavanja/buđenja. Ako vam je potreban dodatni poticaj da se ujutro odmah dignete iz kreveta, postavite si nekoliko jednostavnih pitanja o danu koji vas čeka. To može biti ono što će vas pokrenuti.

Oduprite se iskušenju da popijete šalicu kave odmah nakon buđenja. Pričekajte do 10 sati prije nego unesete dozu kofeina u svoj organizam zato što u to vrijeme vaša razina energije počinje opadati. Ali, nemojte zaboraviti pojesti dobar doručak. Svakodnevan doručak bogat proteinima i ugljikohidratima konzumiran u isto vrijeme pomaže regulirati vaš dnevni ritam. Uz malo predviđanja i kreativnosti, svatko može napraviti brz i zdrav doručak. Također postoji i mnogo ukusnih veganskih opcija.

  • PRIPAZITE NA PREHRANU I POKUŠAJTE NE SPAVATI TIJEKOM POPODNEVA

Pažljivo birajte ručak. Izbjegavajte previše ugljikohidrata, zato što će vas to učiniti pospanim tijekom popodneva i poremetiti vaš ciklus spavanja. Smanjivanje ugljikohidrata tijekom ručka može značiti određene prilagodbe, ali postoji mnogo niskokaloričnih ili beskalorijskih rješenja koja možete isprobati. Ako osjećate potrebu za snom, nemojte predugo spavati. Dok popodne odmiče, pokušajte se oduprijeti iskušenju da jedete puno ugljikohidrata i proteina, zato što to uvjetuje vaše tijelo za djelovanje, a ne za odmor.

  • KAKO SE PRIPREMITI ZA SAN NAVEČER

Zlatno je pravilo otići u krevet svake noći u isto vrijeme, zato što to održava vaš dnevni ritam. Izbjegavajte zasićene masti, pogotovo tijekom večeri, zato što istraživanja pokazuju da negativno utječu na vaš ciklus spavanja i buđenja. Meditiranje prije odlaska na spavanje može vam pomoći da se opustite i pripremite svoje tijelo za visokokvalitetan odmor. Naposljetku, spavanje u hladnoj sobi također će osigurati dobar san.

  • MALI SAVJETI KOJI ĆE VAM POMOĆI DA PRESPAVATE NOĆ

Ako patite od tjeskobe ili nesanice, možda biste mogli uložiti u "ponderirani pokrivač" – istraživanja pokazuju da ti pokrivači pomažu ljudima s takvim problemima da bolje spavaju. Položaj u kojem spavate također može izravno utjecati na to kako se osjećate sutradan. Specifično, spavanje na lijevoj strani pogodno je za vaše srce, leđa i probavni sustav. Naposljetku, razmislite o tome što nosite u krevetu. Jeste li znali da ljudi koji spavaju goli također imaju od toga brojne zdravstvene koristi poput nižeg stupnja kožnih bolesti i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2? Štoviše, to olakšava vaš život. Imat ćete manje stvari za pranje!

Slijedite ove korake da biste uživali u najboljem spavanju svog života. Dobar odmor je osnova mentalnog i tjelesnog zdravlja, stoga se isplati uzeti vremena da biste poboljšali svoju higijenu spavanja.

………………

NAPOMENA:

  • Izvor: Lifehack je portal koji nudi savjete i resurse za poboljšanje svih aspekata vašeg života efikasno i jednostavno.
  • Izvor: lifehack.org

 

 

Vezani članci
Školski portal: Pozvani ste na provedbu školskog projekta EM kugle!

Pozvani ste na provedbu školskog projekta EM kugle!

Japanski prof. dr. Teruo Higa patentirao je korištenje efektivnih mikroorganizama…

Školski portal: More knjiga – Oaza za čitanje i bogat popratni program

More knjiga – Oaza za čitanje i bogat popratni program

… te sudjelovati na predstavljanju šest novih Lumenovih uspješnica, a…

Školski portal: Učenici drugog razreda posjetili Zračnu luku Bol

Učenici drugog razreda posjetili Zračnu luku Bol

Razgledavanje je počelo u pratnji voditeljice Anne Hero, koja je učenike upoznala…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Za učitelje nema praznoga hoda

Za učitelje nema praznoga hoda

Početak je srpnja, a ona je…

Školski portal: Ovo svaki učitelj treba znati i imati

Ovo svaki učitelj treba znati i imati

… te sposobnost da bi se…

Školski portal: Mjerenje razine buke u učionici

Mjerenje razine buke u učionici

Izabrali smo tri alata kojima se…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…