Školstvo u medijima
OHRABRENJA NIKADA DOVOLJNO
Upozorenje! Evo kako je zaista biti učitelj
objavljeno: 17. srpnja 2017.

Uvijek sam željela biti učiteljica. Čak i kad su me mnogi pokušavali odgovoriti od toga. Čak i nakon umalo katastrofalnog iskustva u učionici. Čak i nakon mnogih pogrješaka u prvoj godini…, u petoj i desetoj godini…

Znači, jučer ste potpuno potopili lekciju? Pretjerano ste reagirali na nedolično ponašanje? Tehnologija vas je iznevjerila? Izgubili ste pribranost pred drskim tinejdžerom? Uzdisali ste i kolutali očima? Njihova pitanja su vas frustrirala? Morate se baciti na papirologiju da biste napokon riješili zaostatke?

Poznato mi je sve to. Bit će teško, ali vrijedit će.

Ovo napominjem da bih vas ohrabrila. Sav moj entuzijazam i samopouzdanje istopili su se već krajem prvog tjedna mog prvog posla. Nazvala sam mamu u suzama, uvjerena da sam učinila veliku pogrješku. Hvala joj, podsjetila me je, kao i mnogo puta te godine, da je sutra novi dan. Toga se sjetim svaki put nakon dana koji prijeti mojoj vatri za poučavanjem.

I nakon 20 godina postoje dani koji su borba jer poučavanje je dinamičan posao i stalna promjena. Učenici i kombinacije učenika ove su godine različiti od onih koje ste imali prošle godine i razlikovat će se od učenika koje ćete dobiti iduće godine. Svaki učenik sa sobom nosi jedinstvenu osobnost, vještine, potrebe, zaleđinu. Trebate zapamtiti da ono što je funkcioniralo jedne godine ne mora uvijek funkcionirati i, ako je nešto učinilo današnji dan uspješnim, možda sutra neće djelovati.

Ali, to sve zvuči kao da želim reći da zapravo ne znamo kako postati sjajan učitelj, je li tako? Pogrešno! Jer, najvažniji sastojak poučavanja i njegov najbolji dio je nešto što svi možemo učiniti. Da, svima nama, od zelenog nervoznog novaka do vremešnog veterana, najvažnija i najteža lekcija koju moramo naučiti je graditi odnose.

Da, čak više od poznavanja materije i ovladavanja tehnologijom, poznavanje učenika će voditi kreiranje vaše lekcije. Poznavanje učenika odredit će kako ćete se boriti s prkosnim pogledima i motivirati nemotivirane. Upoznajte njihovu “valutu”. Želite ih navesti da riskiraju i prihvate izazov? Morate saznati odakle dolaze njihovi strahovi kako biste ih pobijedili.

Vrijeme za upoznavanje i razumijevanje učenika nikad nije protraćeno. To ne dolazi preko noći, s nekim učenicima je teže. Ali, odnos s njima će vam pružiti priliku da doprete do njih. To je najbolji savjet koji vam može dati ovaj nesavršeni veteran edukator pun pogrješaka.

  • Držite se, sutra je novi dan!

………………

NAPOMENA:

  • Teachers-teachers.com – stranica za pronalaženje posla, razmjenu iskustava i međusobno povezivanje namijenjena učiteljima i edukatorima.
  • Izvor: teachers-teachers.com