Iz školskog svijeta
IGRA JE DANAS DRUGAČIJA, ALI NE ZNAČI DA JE NESTALA
Uništava li moderna kultura djetinjstvo
objavljeno: 18. kolovoza 2017.

…izmijenila je značenje pojma dijete gotovo do neprepoznatljivosti.

Dječji skrbnici smatraju da je najveći problem to što se djeca sve manje upuštaju u maštovitu igru. Suvremena tehnologija znači da se sa sve više i više strana zahtijeva njihova pozornost, pa nemaju više vremena ni interesa za igru. Ako već imaju bezbroj videoigara ili pristupa zabavi, zašto bi poželjeli kreirati vlastite igre?

Tu je i pitanje čemu sve djeca imaju pristup na internetu. Prije pojave interneta roditelji su mogli kontrolirati informacije koje će dijete primiti. Sad, međutim, dijete može naći gotovo sve. To može biti stvarna opasnost jer nailaze na materijale koji su za njih previše zreli ili slikoviti.

Najveći problem s kojim se suočavaju djeca u suvremenoj kulturi je “helikopter roditeljstvo”.

Trend preuzimanja kontrole nad svakim aspektom djetetovog života javlja se iz ljubavi, jer roditelji, naravno, žele da njihova djeca budu sigurna i sretna. Ali, djeca tako ostaju bez vlastitog iskustva i proživljavaju svijet putem ekrana.

Međutim, nije sve tako crno ako djelujemo. U tome je razlika suvremenog odgoja u odnosu na vremena kojih se mnogi još sjećaju: sad je potrebno poduzimati puno više mjera zaštite i aktivirati se da bi se djeci usadile određene vrijednosti i razvile prihvatljive društvene vještine.

Djeca danas mogu imati pristup stvarima o kojima njihovi roditelji nikad nisu mogli sanjati, zahvaljujući internetu. Mogućnosti učenja su gotovo beskrajne i mogu se povezati s drugom djecom i obrazovnim stručnjacima iz cijelog svijeta.

Moguće je postaviti i roditeljsku kontrolu. Roditeljski nadzor lako se postavi na većini uređaja s omogućenom mrežom, a poticanje djeteta da bude otvoreno i iskreno u vezi s onim što je vidjelo na internetu vrlo je korisno za dijete na više načina.

Igra je danas drugačija, ali ne znači da je nestala. Baš kao njihovi roditelji kad su bili djeca, djeca i dalje uživaju igrati se i glumiti omiljene likove u školskom dvorištu. U njima je još puno mašte. Razlika je u tome što moderna djeca imaju širi spektar iskustava iz kojih crpe inspiraciju kad igraju svoje igre pa su im vodstvo i usmjeravanje potrebniji nego prije.

Dakle, je li moderna kultura uništila djetinjstvo? Ne nužno. Istina je da postoji puno više opasnosti za modernu djecu, ali tu je i više prilika. Ako je dijete opremljeno pravim sredstvima za suočavanje s opasnostima modernog života, ništa ga ne sprječava da ima sretno i ispunjeno djetinjstvo.

………………

NAPOMENA: 

  • Simplegrad – blog online tutorice Mary WALTON. Njena pozicija dopušta joj da putuje po svijetu, a najviše ju zanima obrazovanje.
  • simplegrad.com