Pljesak molim
WASHINGTON: SVJETSKO NATJECANJE U ROBOTICI ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA
Nanizali smo tri pobjede! [3.]
objavljeno: 17. srpnja 2017.

Naša je ekipa srednjoškolaca u sastavu:

  • Ema KRNJAJIĆ, završila 4. razred,  Tehnička škola Ruđer BOŠKOVIĆ, Zagreb
  • Leon STJEPAN UROIĆ , završio 1. razred, XV. Gimnazija [MIOC], Zagreb
  • Matej ĐUDARIĆ, završio 1. razred,  Tehnička škola Ruđer BOŠKOVIĆ, Zagreb 

Mentor ekipe je doc. dr. sc. Ana SOVIĆ KRŽIĆ, a izbor i pripremu natjecatelja je obavio Hrvatski robotički savez.

  • TEMA NATJECANJA ove godine je H2O Flow.

Prema pravilima natjecanja, slučajnim izborom povezuju se tri države u jedan savez. Dva saveza se suprotstavljaju u 2,5-minutnoj robotskoj igri. Inače, predviđeno je šest robotskih igara za svaki tim u dva dana natjecanja.

■ TREĆE NATJECANJE DANA – Treća pobjeda

I za završetak natjecateljskog dana savezu zemalja Bangladeš, Surinam i Bolivija suprotstavili smo se u novom sastavu: Hrvatska, Litva i Solomonski otoci.

I za kraj dana od natjecanja se najljepše oprostiti pobjedom. Konačni rezultat je bio 107:63. Čestitke: Hrvatska, Litva i Solomonski otoci. Solomonski otoci su imali malo problema s robotom od početka [servo motor im se odspojio] ali su sve uspjeli popraviti na vrijeme. Tijekom igre opet ‘Solomonci’ nisu imali sreće, jer opali su s mosta, pa su morali dizati robota. To je donijelo protivničkom savezu 5 bodova. Ali, na kraju svi su se timovi iz našeg saveza uspješno popeli na štangu. 

 ■ DRUGO NATJECANJE DANA – Druga pobjeda!

U drugoj borbi, naš robotički savez su činile Nigerija i Cipar koji su zajedno s Hrvatskom odmjerili sposobnosti protiv suparnika iz Turkmenistana, Paragvaja i Mozambika. Svih šest ekipa je uspjelo objesiti robota. Bilo je napeto do samog kraja jer je član našeg saveza – Cipar uspio ‘objesiti robota’ doslovno u zadnjoj sekundi. A vješanje nosi 20 bodova.  Izborili smo i drugu pobjedu rezultatom 106:85.

 

■ PRVO NATJECANJE DANA – Prva pobjeda!

Naš savez u prvom nadmetanju dana činili su: HRVATSKA, IRSKA i FINSKA.  I odmah je zabilježena prva pobjeda sa 83 boda.

 

Na fotografiji,  103 boda na ekranu je greška, irski robot nije izdržao na šipci i opao je prije bodovanja. Ali, ostala je pobjeda, jer je protivnik ‘zaradio’ 34 boda.

Tko poželi gledati UŽIVO PRIJENOS svjetskog natjecanja u robotici „FIRST Global Challenge“ i sutra u Washingtonu > kliknite OVDJE.