Pljesak molim
MZO
Ministrica Divjak primila dobitnike nagrade Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti
objavljeno: 19. srpnja 2017.

Znanstveni odbor Društva, u čijem radu sudjeluju vodeći svjetski znanstvenici koji dolaze sa Sveučilišta Harvard, George Washnington, Penn State i New Haven, nakon pomnog ocjenjivanja nagradio je hrvatske učenike koji su napisali najbolje eseje i imali najbolje projekte s područja genetike, molekularne medicine i stanične biologije.

Ministrica je čestitala i zahvalila nagrađenima kao i njihovim vrijednim profesorima te dionicima sustava znanosti i visokog školstva koji potiču popularizaciju znanosti i uključivanje mladih u svijet znanosti te naglasila da takva iskustva mogu bitno utjecati na opredjeljivanje mladih i razvoj njihove karijere.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove je godina utrostručilo iznos za te namjene, što je još uvijek skromnih 600 tisuća kuna, ali zajedno s drugim inicijativama i projektima u kojima sudjeluju i HAZU, Institut Ruđer Bošković i drugi, nastoji omogućiti mladima da osjete vlastite potencijale i nastoje ih ostvariti u Hrvatskoj, kazala je.

Nagrade su dokaz da se u školama provode dobri projekti, koje će Ministarstvo, opredijeljeno za znanstvene i obrazovane a ne ideološke programe, i dalje prepoznavati i podržavati, kazala je ministrica Divjak.

Nagrađeni su učenici Filip BOGNAR, Lara PRIMORAC i Magda TOPIĆ iz XV. gimnazije u Zagrebu, čije su mentorice Mihaela MARCELJAK ILIĆI  i  Vedrana ŠKARO; Borna Branimir VUKOVIĆ iz V. zagrebačke gimnazije čija je mentorica Petra MEĐERAL OZIMEC; Rej KOVAČEVIĆ iz VII. gimnazije u Zagrebu čija je mentorica Vlatka KUHAR; te Lovro JANČIĆ iz karlovačke gimnazije čija je mentorica Jasminka ŽIŽA.

Predsjednik Društva Dragan PRIMORAC čestitao je učenicima i kazao da uspjeh koje ih je uvrstio među najbolje u svijetu nije slučajnost, nego plod njihova zalaganja i entuzijazma njihovih mentora, te obećao da će on i njegovi suradnici na njih paziti kako bi za desetak godina mogli s ponosom svjedočiti o njihovim djelima.

U ime učenika zahvalio je Rej Kovačević te kazao da nagrade za njih imaju velik značaj i da se nada da će oni svojim radom doprinijeti boljitku znanstvenog i obrazovnog sustava koji će omogućiti da mladi ne napuštaju Hrvatsku.

Svečanosti su nazočili i predsjednik HAZU-a akademik Zvonko KUSIĆ, predsjednik Rektorskog zbora RH i član ISABS-a Šimun ANĐELINOVIĆ, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Tome ANTIČIĆ i drugi. [ Hina ]