Zanimljivosti
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
Upisi: odustalo se od dva razredna odjela
objavljeno: 20. srpnja 2017.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je nakon obrade podataka jednostavno izbrisalo pojedina “neželjena” zanimanja, čak i prije jesenskog upisnog roka. U Hrvatskoj tako ove godine nije upisan ni jedan krovopokrivač, limar, šumar, puškar… Osim 41 zanimanja koje ove godine nije nigdje upisano, postoje još deseci zanimanja od kojih su neke škole morale odustati zbog nedovoljnog interesa.

Strukovna škola Đurđevac u Koprivničko-križevačkoj županiji ostala je tako ove godine bez stolara, Obrtnička škola Koprivnica bez autolimara, limara, vodoinstalatera, mesara, pomoćnih cvjećara i stolara, kuhara i pekara koji rade po prilagođenom programu, dok je Srednja gospodarska škola Križevci morala odustati od upisa mljekara, voćara-vinogradara-vinara i vrtlara.

– Ministarstvo je provelo preraspodjelu razrednih odjela, pri čemu ni jedan razredni odjel nije ukinut, nego su u tim kombinacijama pojačana neka zanimanja – objašnjava Ana Mušlek iz Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine.

U Međimurskoj županiji odustalo se od samo dva razredna odjela, i to ekonomista u Srednjoj školi Prelog i poljoprivrednog tehničara u Gospodarskoj školi Čakovec. U Prelogu je bilo prijavljeno troje, a u Gospodarskoj školi sedmero učenika – doznajemo od dr. sc. Blaženke NOVAK, voditeljice Odsjeka za obrazovanje, kulturu i sport.

Ravnatelj Gospodarske škole Renato VINKO nezadovoljan je odlukom Ministarstva i misli da se moglo pričekati s brisanjem do jesenskog roka.

Polako se gube poljoprivredna zanimanja, iako je sjever Hrvatske poljoprivredni kraj s mnogo OPG-a napominje. Lani su, na primjer, ostali bez vrtlara.

U Varaždinskoj županiji Srednja škola Arboretum Opeka također nije upisala poljoprivredne tehničare, kao ni poljoprivredne gospodarstvenike, Srednja strukovna škola Varaždin nije upisala pomoćne pekare, stolare, krojače i galanteriste, a Srednja škola Novi Marof opću gimnaziju. [ IZ DRUGIH MEDIJA | emedjimurje.hr ]