Nesvrstani
Jezera – biseri Lijepe naše
objavljeno: 4. studenoga 2013.

Hrvatska nema mnogo jezera. Nema velikih jezera. Ipak, njezina su jezera vrlo raznolika i zanimljiva, a neka jedinstvena te tako pridonose iznimnoj privlačnosti naših krajobraza. Jezera su važan dio cjelokupnoga vodnoga sustava. Ona su i staništa biljnih i životinjskih vrsta, pa nije čudno što su mnoga u Hrvatskoj u sklopu nacionalnih parkova, parkova prirode ili ptičjih rezervata.

Najveće? Vransko! A najmanje?

Najveće hrvatsko jezero jest Vransko jezero blizu Biograda na Moru. Površina mu je 30,7 km². Najdublje je jezero Vransko jezero na Cresu (75 m). A najmanje jezero? O tome bi se dalo razglabati, zato što se u jezera ubrajaju i šljunčare, ribnjaci, bajeri (tako u nekim krajevima Hrvatske nazivaju svako umjetno jezero), lokve, blata (močvarne muljevite vodene površine), solane, mrtvaje (mrtvice, neteče), odnosno mala potkovasta jezera koja nastaju u nizinskim riječnim dolinama kao posljedica sporog vijuganja rijeka. Veličina nekih manjih jezera, osobito sezonskih, promjenjiva je i ovisi o količini oborina.

Legende

O nastanku nekih jezera i danas žive legende. Tako jedna kaže da na dnu Prukljanskog jezera počivaju potopljeni Gavanovi dvori. Legenda o Vranskom jezeru na Cresu priča o dvije sestre, od kojih je jedna bila bogata i okrutna pa joj je Bog za kaznu razrušio i potom potopio dvorac koji se, kažu neki, i danas može vidjeti na dnu jezera. A neki tvrde da je Prošćansko jezero, jedno od 16 većih jezera na izvorima rijeke Korane, ime dobilo tako što je narod u vrijeme suše prosio Crnu kraljicu da pošalje kišu i Kraljica se smilovala te poslala toliko kiše da su nastala jezera.

 Jeste li znali?

  • U Srijemu, blizu farme Ovčara, nalazi se savršeno okruglo jezerce.
  • Dva su Vranska jezera: jedno blizu Biograda na Moru, a drugo na otoku Cresu.
  • Postoje i sezonska jezera, koja nastaju poplavljivanjem konkavnih dijelova reljefa, poput močvarnih područja (Lonjsko polje) ili krških polja (Krbavsko polje) tijekom kišnog razdoblja.
  • Na otoku je Krku jezero koje se zove Jezero. Jezero Jezero!
  • Mrtvo more jest veliko slano jezero u Izraelu i Jordanu, ali i malo krško jezero na otoku Lokrumu, u neposrednoj blizini Dubrovnika.
  • Osim Zelenog jezera, Modrog jezera i Crvenog jezera, postoje i Šarena jezera, u blizini Knina.
  • Đola, Grudnjak, Mlinac, Čambina, Fuka, Šumbar, Lisičine, Rumeniš – sva ta neobična imena nazivi su malih jezera diljem Lijepe Naše.

Opširnije u novom broju časopisa Modra lasta / rujan 2013.