Iz školskog svijeta
MLADI VOLONTERI
Francuzi u Suhopolju
objavljeno: 27. srpnja 2017.

Suhopoljski mališani imali su iznimnu priliku družiti se s izvornim govornicima francuskog jezika. Kulturna udruga Kreda (https://www.facebook.com/kreativa.edukativa.aktiva/) u suradnji s gradskim društvom Crvenog križa iz Slatine organizirala je kreativno edukativno druženje za polaznike radionica Vesela knjižnica, s ciljem upoznavanja djece s francuskom kulturom i običajima, uz usvajanje jednostavnih fraza, brojeva i pozdrava na francuskom jeziku.

Voditelji su bili volonteri ANNE-LISE MAHE, JULIETTE GELAS, ETIENNE DE BRYE i PIERRE CHOLLET koji su u Hrvatsku došli u organizaciji slatinskog društva Crvenog križa. Nakon deset dana volontiranja u dječjem kampu na Čiovu, u dogovoru s voditeljem GDCK Slatina, Vladimirom Vlatkom Jelenčićem, smjestili su se u Slatini gdje rade i druže se s djecom i izviđačima, a i s mladim posjetiteljima suhopoljske knjižnice. Organizaciju i provođenje aktivnosti pratile su i pomagale i volonterke Udruge Kreda: Anja Fosić (voditeljica knjižnice), Marija Hodak (organizatorica tematskih događanja Općine Suhopolje) i Monika Ružić (učiteljica razredne nastave).

Cijeli događaj potpomogla je Općina Suhopolje i sponzor Školska knjiga.

Načelnik Općine, Siniša Horvat, pozdravio je okupljenu djecu i roditelje i poželio gostima dobrodošlicu, te izrazio zahvalnost za aktivnosti koje su odradili s djecom. Primili su  paketiće s materijalima za djecu školskog uzrasta da bi se upoznali s načinima rada s djecom u hrvatskim školama i ustanovama.

Ostatak poslijepodneva proveli su u obilasku prirodnih (https://www.facebook.com/pticapcelarica/) i kulturno-povijesnih znamenitosti Općine Suhopolje. Uz vodstvo gospodina Danijela Marasa, posjetili su najveću koloniju ptica pčelarica u Hrvatskoj u Cabuni, a zatim i izložbu Stopama starih civilizacija postavljenu u školi u naselju Orešac (ispod kojega se nalaze ostatci rimskog naselja Bolentio).

„Prvi smo put u Hrvatskoj i oduševljeni smo zemljom, ali još više ljudima i vašom otvorenošću i komunikativnošću. Svi su jako ljubazni prema nama i u ovih nekoliko dana naučili smo puno o hrvatskoj kulturi, bogatoj povijesti i običajima. Oduševljeni smo ljepotom vaših crkvi i dvoraca, kao što je i crkva Sv. Terezije Avilske u Suhopolju.

Pohvalno je što se mladi ljudi i u manjim sredinama trude djeci približiti različite kulture i pružiti im raznovrsne aktivnosti. Sretni smo što smo mogli biti dio toga“, rekla je ANNE-LISE MAHE.

 

Cijelu galeriju slika možete pogledati na: https://www.facebook.com/pg/kreativa.edukativa.aktiva/photos/?tab=album&album_id=1714883122140431.