Iz školskog svijeta
OŠ JELKOVEC VEĆ TREĆU GODINU PROVODI PROJEKT 'VOLIM ČITATI'
Za male i velike ljubitelje priča, pjesama, bajki, dječjih romana…
objavljeno: 18. kolovoza 2017.

Njegova je svrha bila podići razinu čitalačke pismenosti kod učenika od 1. do 4. razreda, što se pokušalo ostvariti izgrađivanjem pozitivnog stava prema književnom djelu i čitanju uopće.

Djeca su upoznala životni tijek knjige od njenog nastanka pa sve do trenutka čitanja uz susrete s autorom djela/spisateljicom, urednicom u izdavačkoj kući, knjižničarkom te osobni susret s knjigom putem odabira djela, čitanja i kritičkog osvrta.

U susretu s književnicom Željkom HORVAT-VUKELJOM saznali su kako nastane priča i upoznali cijelu paletu neobičnih razigranih likova koji su samo čekali da netko zapiše i njihovu priču.

Veliko oduševljenje pobudio je susret s urednicom u Školskoj knjizi Željkom VUKUŠIĆ, koja već drugu godinu brižno prati sudionike ovog projekta. S ljubiteljima čitanja ta se mlada urednica (i sama zaljubljena u čitanje) odmah našla i s njima podijelila svoja iskustva i kao strastvene čitateljice, ali i kao urednice u izdavačkoj kući. Od nje su učenici doznali kako od ideje i napisanog teksta nastane knjiga, tko sve mora raditi na njoj kako bismo je našli na policama knjižare ili knjižnice.

U sve knjižnične tajne učenike je uvela voditeljica KNJIŽNICE JELKOVEC Iva KLAK MRŠIĆ približivši im posao knjižničara te ih na kraju pozvala da što češće posjećuju knjižnicu i sudjeluju u doista brojnim aktivnostima koje im ona nudi.

Osobnim susretom s književnim djelom učenici su uz čitanje i razmišljanje o pročitanome razvijali kritički odnos prema umjetničkom djelu i stvarali naviku čitanja.

Važan i atraktivan dio svakako je bio onaj natjecateljski u kojem su se učenici natjecali u broju pročitanih književnih djela, predloženih ili po vlastitom izboru, o kojima bi nakon čitanja ispunili čitateljske listiće te ih predali učiteljicama. Ti listići bili su prilagođeni dobi učenika i za prvi razred sadržavali samo podatke o naslovu i piscu te ocjenu simbolima ‘smješka’ i ‘tužnog lica’, a za svaki stariji razred bili su sve zahtjevniji. Na posljednjem susretu ove školske godine proglašeni su pobjednici natjecanja koji su osvojili lijepu nagradu, a svi su sudionici i ove godine dobili poklon-pakete Školske knjige.

Projekt je ujedinio aktivnosti i nastojanja Osnovne škole Jelkovec, Knjižnice Jelkovec i Školske knjige. Osmislile su ga i provele učiteljice razredne nastave Anita Čer, Ivančica Toić i knjižničarka Jelena Pisačić, uz podršku urednice u Školskoj knjizi Željke Vukušić.