Zanimljivosti
NAŠI MLADI, NAŠI PRIMJERI
Viktor radi kao programer u IBM-u i volonterski poučava klince u Čakovcu
objavljeno: 21. kolovoza 2017.

…te ujedno i aktivist u udrugama civilnog društva, učitelj volonter, dečko pred kojim bi mogla biti odlična karijera.

Taj mladi “Čakovčanec” prilično je svestran, a programiranje i informatika čak i nisu bili njegov prvi odabir. S programiranjem se sreo u višim razredima čakovečke Gimnazije, a bio je to programski jezik Python.

Nisu to bila neka značajna iskustva. Osim samostalnog proučavanja, nisam mogao učiti o programerskim vještinama tijekom školskog obrazovanja – ističe Viktor te navodi kako su značajnija iskustva u programiranju uslijedila tek na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, koji je kasnije upisao i uspješno završio.

Ako se netko želi baviti informatikom, FOI je solidan izbor. Iako možda nije u toku s najnovijim tehnologijama kao neki drugi tehnički fakulteti, daje odlične osnove. Osobni interes i angažman su najvažniji. Bez volje za učenjem i napretkom, nema se smisla time baviti. Odlično je da smo imali mnogo projekata, natjecanja i sličnih “situacija” u kojima se čovjek može trgnuti, dokazati, iskočiti iz rutine i dati najbolje od sebe – kazao je Lazar.

  • VIKTOR: SVAKOME BIH PREPORUČIO RAD U TVRTKI POPUT MOJE

Viktor trenutačno radi u informatičkoj tvrtki ecx.io, koja je od prošle godine dio grupacije IBM. To je jedna od najuspješnijih digitalnih agencija u Europi, a kao dio IBM-a jedna od najvećih na svijetu.

Ecx.io posluje u Düsseldorfu (Njemačka), Welsu (Austrija), Bracknellu (Velika Britanija) te u Varaždinu i Zagrebu u Hrvatskoj.

Odlično je raditi u međunarodnim timovima, većinom radim s ljudima iz IBM-a Austrije, tu nema kulturoloških razlika. Radim na nekim projektima i s kolegama iz Rumunjske, kao i s kolegom iz Poljske, ali sve je to više-manje ista priča. Kao i ovdje u našem varaždinskom uredu, ima različitih karaktera, jedni su više, drugi manje upečatljivi, s nekima sam više, s nekima manje prijatelj. No, najvažnije da svi možemo vrlo uspješno funkcionirati u timovima i na poslu – ističe Viktor.

Svi oni su samo dio od 300 zaposlenika u ecx.io, koji čine poduzetnici, kreativci, stratezi, mislioci i “geekovi” koji rješavaju izazove u digitalnom marketingu i eCommerceu. Misija tvrtke je „stvarati digitalni uspjeh“. U ecx-u ističu da razmišljaju šire nego agencije te kreativnije nego konzultanti – sa snagom integriranih rješenja.

U radu se koriste razna rješenja i metodologije, koristimo tzv. vodopadnu metodu, agilne metode, SCRUM metodologije, ovisno o naravi klijenta, no može se jako puno naučiti, kako od klijenta, tako naravno i od kolega s kojima radimo. Upravo zato bih svakome preporučio rad u tvrtki i na radnom mjestu poput mojeg – ističe Viktor.

U tvrtki ecx.io radi trenutačno 30-ak ljudi u Hrvatskoj, uglavnom u Varaždinu, u Međimurskoj ulici, kamo i Viktor svakodnevno odlazi na posao.

  • VIKTOR: DJECU PODUČAVAMO ALGORITAMSKOM, PROBLEMSKOM NAČINU RAZMIŠLJANJA

Informatičke tehnologije i programerska, odnosno developerska znanja posljednjih su godina vrlo tražena, odnosno sve traženija na tržištu rada. Formalno obrazovanje u Hrvatskoj, međutim, ne nudi dovoljno obrazovanja iz programiranja, čak ni iz informatike, kao i cjelokupnog STEM sustava.

Upravo to je i glavni razlog njegova angažmana u volonterskom poučavanju mladih informatici i programiranju. Član je udruga Međimurski informatičari klub (MIK) i Mladi informatičari Strahoninca (MIS), koji organiziraju tečajeve programiranja, informatike za ne najmlađe, ali i nešto starije, sve do srednjoškolske dobi.

Volim poučavati programiranje, rad s djecom je izrazito zahtjevan, ali i zahvalan. Nije fokus samo na učenju programiranja, robotike, elektronike i ostalih grana STEM područja kojima se bavimo, nego i u neku ruku na njihovom odgoju. Za razliku od formalnog obrazovanja, primjenjujemo drugačiji pristup i metode. Također, svi su za nas “uspjeli” bez obzira na plasman na natjecanjima, a veliki dio njih se i ne natječe. Sustav vrijednosti je potpuno različit od onog u školama. Također, važno je naglasiti da ne poučavamo tehnologiju ili činjenice, nego način razmišljanja – tvrdi Viktor.

  • NIKAD NISAM RAZMIŠLJAO O ODLASKU, SRETAN SAM JER ŽIVIM OD POSLA KOJI VOLIM’

Taj način razmišljanja može puno pomoći kasnije.

Nije važno učiti programiranje od malih nogu, ali je važno što programiranje, odnosno algoritamski način razmišljanja može učiniti za djecu i sve ostale u svakodnevnom životu. Problemski način razmišljanja omogućuje djeci lakše snalaženje u svakodnevnim situacijama i rješavanje problema iz svih sfera života – zaključuje Viktor.

Upravo radi svega navedenog, unatoč privlačnim opcijama u inozemstvu, Viktor o odlasku ne razmišlja.

Imam trenutačno puno više razloga za ostanak nego za odlazak. Uostalom, nikad nisam previše razmišljao o odlasku, ne samo iz Hrvatske, nego općenito iz našeg kraja. Mislim da sam sretan jer mogu ostati tu i živjeti od posla koji volim raditi – zaključuje Viktor. [ IZ DRUGIH MEDIJA | emedjimurje.rtl.hr ]