Školstvo u medijima
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
Informatika u školama – pripremiti zakone i educirati nastavnike
objavljeno: 17. kolovoza 2017.

Svaku godinu nakon toga dobila bi je u rasporedu – nova generacija učenika viših razreda. No prije uvođenje novog predmeta, treba promijeniti i zakone i školske planove i programe.
Profesorica informatike i mentorica natjecateljima Magdalena BABIĆ s radošću je dočekala vijest da bi informatika mogla postati obvezan predmet, najprije u 5. razredima. U zagrebačkim školama, uvjerena je, oprema nije problem. Treba poraditi na educiranju nastavnika. Educirati se nastavnici informatike mogu i u sklopu projekta e-škola, vrijednog 307 milijuna kuna. Taj će projekt već od rujna u 151 školu donijeti, najavljuju u Carnetu, digitalnu “nastavu budućnosti” za 4 prirodna predmeta, a korist svim ostalima.
No, ako se i osigura oprema učionica i edukacija profesora, problem na koji treba pronaći odgovor – zove se satnica. Nastava informatike kao izbornog predmeta u većini škola održava se u suprotnoj smjeni jer u redovitoj nastavi za nju – jednostavno nema mjesta. Na to pitanje u ministarstvu još nemaju jasan odgovor, za uvođenje novog obveznog predmeta treba pripremiti i zakonske izmjene. 
“Mislim da više ne smijemo gubiti vrijeme i moramo konačno s informatikom zakoračiti u 21. stoljeće. Trenutno završavamo plan kako što prije pripremiti naše učitelje i same škole i vrlo brzo ćemo predstaviti cjeloviti model s konkretnim rješenjima”, poručila je Lidija KRALJ, pomoćnica ministrice MZO. A cjeloviti model trebao bi, ne samo pronaći mjesto za informatiku u prenapregnutom školskom rasporedu – nego i osigurati jednake uvjete za nastavu svim učenicima koji će je pohađati. [ IZ DRUGIH MEDIJA | vijesti.hrt.hr ] VIDEO pogledajte ovdje!