Školska knjiga za vas
TRI KORISNA SAVJETA RODITELJIMA I UČENICIMA
Kako odabrati najbolju torbu za školarca?
objavljeno: 21. kolovoza 2017.

  KOLIKA BI TREBALA BITI TEŽINA ŠKOLSKE TORBE?

Dr. sc. Dijana MAYER iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo otkriva da „težina školskih torba treba biti do 15% težine tijela djeteta jer takva težina nije povezana sa zdravstvenim smetnjama djeteta“.

Doduše, ističe da neka novija istraživanja američkih i novozelandskih autora ograničavaju težinu školskih torbi „na samo 10 % težine tijela djeteta“. Po njima, ako torba teži 15 do 20 % težine djeteta, to „povećava izglede za naginjanje glave prema naprijed, subjektivne zdravstvene smetnje djeteta poput umora, iscrpljenosti i boli u leđima te poteškoće u hodanju i održavanju ravnoteže“.

Dakle, veoma je važno da izaberete što laganiju (praznu) školsku torbu.

Izbjegavajte i torbe na jedno rame jer asimetrično nošenje tereta dovodi do većih promjena u tjelesnom držanju djece, pa čak i do problema s disanjem.

■ OBRATITE PAŽNJU KAKVE SU NARAMENICE

Važan su dio dobre torbe i prilagodljive naramenice. Jer, nije nevažno kako se torba nosi. Viši položaj torbe (tereta) na leđima izazivat će manji osjećaj pritiska na ramenima u odnosu na niži položaj.

Naramenice treba zategnuti tako da torba ne „pleše“.

Dobro je kad su naramenice široke, mekane i podstavljene kako ne bi pritiskivale ramena, a takve i bolje raspoređuju težinu.

Ako ruksak ima pojasne trake, dobro je i koristiti ih.

■ KAKO RASPOREDITI „TERET“ UNUTAR TORBE?

Dobar raspored tereta smanjit će opterećenje. 

Pravilo glasi: teže predmete treba staviti na dno torbe i bliže tijelu. Dobro je i kada torba ima lumbalni jastučić, koji će rasteretiti taj, najopterećeniji dio kralježnice. 

Odaberite iz najveće ponude školsku torbu za svog školarca.