TJESTENINA JE TALIJANIMA OZBILJNA STVAR

Pasta Italiana

ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.

Spaghetti alla bolognese, Bucatini all'amatriciana, Linguine sa školjkama, Trofie al pesto, Orecchiette s repom... Svaka tjestenina ima (svog) posebnog partnera. Na početku bijaše tjestenina, no odmah nakon nje stigao je i umak.

Spagetti alla bolognese

Spagetti alla bolognese

Bucatini all'amatriciana

Bucatini all'amatriciana

Linguine sa školjkama

Linguine sa školjkama

Orecchiette s repom

Orecchiette s repom

Trofie al pesto

Trofie al pesto

Spagetti alla bolognese Bucatini all'amatriciana Linguine sa školjkama Orecchiette s repom Trofie al pesto

Tjestenina je Talijanima ozbiljna stvar. Nije slučajnost da se mogu pohvaliti vodećima u svijetu bilo da je riječ o proizvodnji (više od 3,2 milijuna tona) ili potrošnji (24 kg po osobi godišnje).

Poznata i po talijanskoj riječi pasta, što u prijevodu znači tijesto, u slobodnom prijevodu označava kombinaciju durum pšenice i vode, što je i osnovni sastojak svih tjestenina. Tu hranu dobrom i ukusnom u svim godišnjim dobima te podložnom kombinacijama sa svim vrstama namirnica čini upravo njezina prilagodljivost: meso ili riba, sir, mahunarke i povrće pa čak i maslac ili ulje – nema hrane koja će odbiti susret s durum pšenicom.

Recepti s tjesteninom jasno označavaju godišnja doba, ugošćujući na tanjuru prepoznatljive sezonske mirise i okuse. Jedna u nizu prednosti tjestenina savršena je prilagodljivost dodatnim sastojcima iz kojih izvlači ono najbolje, ostavljajući posvuda svoj neizbrisivi trag.

U Italiji je poznato da je i u najmanjem mjestu svake regije pasta u kuhinji neizostavna namirnica, a svako od njih čuva svoj omiljeni format među više od 600 ponuđenih na tržištu. Iako je takozvana veličanstvena četvorka – spaghetti, penne, fusilli i rigatoni –najprodavanija te zauzima 70 posto košarice, ostalih 596 nije ništa manje važno...

U širokoj paleti ponude različite tjestenine i umaka nemoguće je zaustaviti maštu kuhara u potrazi za savršenom kombinacijom.

Svemu tome pridonose i nijanse različitih formata s razlikama, čak gotovo i neznatnih, u veličini, teksturi i površini.

Štoviše, Peter KUBELKA, s često citiranim sretnim izrazom lica, opisao je tijesto „arhitekturom za usta”, gdje je arhitekturom nazvao spoj ugodne estetike i praktične funkcije.

Naime, nije dovoljno da je format lijep, originalan i da potiče znatiželju – mora se dobro upariti i s ostalim elementima na tanjuru. Osim toga, mora zadovoljiti Talijane koji poznaju tu hranu oduvijek. U prilog tomu ide da su mnogi novoizišli formati na tržištu kratkog vijeka, dok neki drugi (p)ostaju besmrtni.

No, kako odabrati između toliko ponuđenih dnevnih i kreativnih kombinacija?

Stručnjaci udruge AIDEPI (Associazione delle Industrie del Dolce e della Pasta Italiane) imaju odgovor:

s obzirom na format, veličinu, površinu, debljinu, širinu i šupljinu, varira i okus popratnog umaka: tjestenina delikatnijeg oblika (poput farfalla) i glatke površine posebno je prikladna za lagane i delikatne umake na bazi povrća, dok su, s druge strane, tortiglioni (jedna od mnogih varijanti makarona, čije ime i struktura označavaju karakterističan način spiralnog tokarenja) prikladniji za robusnije okuse poput ragùa ili amatriciane.

Tjestenina velikog formata, poput pacchera ili zitija, idealna je za dodatke koji spajaju eleganciju i sadržajnost, dok mezze maniche pripadaju tjestenini prikladnijoj za svakodnevne brze, praktične i laganije kombinacije poput carbonare.

Tajna idealnog spoja je upravo u površini: naime, duga tjestenina šireg otvora poput zitija nije prikladna za lagane umake poput tradicionalne kombinacije češnjak, ulje i ljuta papričica (aglio, olio e peperoncino).

Neravna i naborana površina „hvata“ bolje tekuće i rjeđe, dok se glatka tekstura bolje sljubljuje s kremastim umacima. Conchiglie (tal. školjke) uvlače u sebe, poput škrinje, laganije umake, dok se, s druge strane, širina tagliatella ili pappardella lijepi za jezik i stoga „traži“ bogatiji okus (poput ragùa od divlje svinje).

PREMA SAVJETIMA STRUČNJAKA ZA TJESTENINU, OVO SU NAJBOLJE KOMBINACIJE:

  • Dugačka tjestenina:

Bucatini: amatriciana, umaci s rajčicom i sirom

Bavette: lagani umaci na bazi ribe, pesto alla genovese

Lasagne: mesni umaci, sirevi, povrće

Rigatoni: ragù od mesa, umaci jačeg okusa, povrće, kobasice

Spaghetti: nezačinjeni uz nezamjetne količine rajčice, umaci na bazi ulja, umaci od ribe, carbonara

Ziti: ragù alla napoletana (kobasice, govedina, svinjska rebrica, crno vino, rajčica), umaci od mesa.

  • Kratka tjestenina:

Conchiglie: umak od rajčice, lagani umaci, umaci od mesa

Farfalle: lagani umaci na bazi ulja, idealne za hladne ljetne salate

Mezze maniche rigate: svježa rajčica ili jednostavni umaci na bazi maslaca, carbonara

Penne lisce: lagani umaci od ribe ili povrća, hladne salate

Trofie: prokuhane s mahunama i krumpirima te začinjene pestom genovese

Fusilli: uz hladne salate ili s umacima sa skutom

Lonac u ruke i na posao! Dobar tek! J

………..

Morana PAVELIĆ TRBOVIĆ

Vezani članci
Školski portal: Pasta Italiana

Pasta Italiana

Tjestenina je Talijanima ozbiljna stvar. Nije slučajnost da se mogu…

Školski portal: Porta Palazzo – najveća europska tržnica na otvorenom

Porta Palazzo – najveća europska tržnica na otvorenom

… Porta Palazzo (Vrata palače) – najveća europska tržnica. Smještena…

Školski portal: Uređivanje razrednog časopisa na talijanskom jeziku

Uređivanje razrednog časopisa na talijanskom jeziku

Na kraju prvog polugodišta učenici četvrtih i petih razreda zagrebačke…

Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Spojili Miškinine stihove i fotografije koje su sami snimili

Spojili Miškinine stihove i fotografije koje su sami snimili

U Mjesecu hrvatske knjige učenici od…

Školski portal: Ozbiljne mlade šahovske nade

Ozbiljne mlade šahovske nade

Domaćine PŠ Salinovec predstavljalo je njih…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…