Zanimljivosti
INSPIRACIJA
7 riječi koje bi mogle izmijeniti način vašeg poučavanja
objavljeno: 21. kolovoza 2017.

Možda ste čuli za njezin poznati TED talk „Moć ranjivosti.“

Brené Brown je nedavno govorila grupi edukatora o tome kako pokrenuti ono što ona naziva ‘ODVAŽNIM UČIONICAMA’:

Pomoću ovih 7 riječi koje Brené Brown definira u svom govoru možemo naučiti kako da i sami izgradimo “Odvažnu učionicu”.

RANJIVOST

Ranjivost predstavlja „nesigurnost, rizik i emocionalno izlaganje.“

Ranjivost nas otvara za bol i tragediju, ali nas također otvara za ljubav, radost i povezanost, između mnogih drugih emocija koji život čine vrijednim življenja: „To je kao da imate učionicu punu kornjača koje nemaju svoje oklope“.

Ohrabrivanje ranjivosti u učionici ili u životu nije isto što i „tetošenje“. Sasvim suprotno. To znači pozvati učenika da se otvori, da napusti svoju udobnu zonu. Stoga, što je potrebno da potaknemo njihovu ranjivost?

HRABROST

Rječnik definira hrabrost kao „sposobnost da napravimo nešto što nas plaši“. Međutim, izvorna definicija hrabrosti je „ispričati svoju priču cijelim svojim srcem“.

Učionica je možda jedino mjesto u životima vaših učenika gdje se osjećaju dovoljno udobno da budu hrabri. Prema Brené Brown, hrabrost može biti naučena (da, naučena) i razvijena ako su prisutna ova četiri temeljna faktora:

  • ranjivost
  • jasne vrijednosti
  • povjerenje
  • sposobnost da ustanemo kada smo pali.

SRAM NASPRAM KRIVNJE

Sram je „bolno uvjerenje da postoji nešto o nama i u nama što nas čini nevrijednima za ljubav i pripadanje“.

Čak 85 posto ljudi koje je Brené Brown intervjuirala moglo se prisjetiti nekog sramotnog incidenta u školi koji je ostavio negativne posljedice na njih i zauvijek je promijenio način kako oni vide same sebe kao učenike. „Tijekom osnovne škole sram podrazumijeva strah da nas nitko neće moći zavoljeti. Sram je prijetnja preživljavanju.“

Osjećaj srama, doduše, nije isto što i krivnja. „Sram podrazumijeva fokus na samoga sebe, krivnja je fokus na ponašanje. Krivnja: ‘Žao mi je. Pogriješio sam.’ Sram: ‘Žao mi je. Ja sam pogreška’.“

Jednostavna promjena u redoslijedu riječi može vam omogućiti da točnije (i pozitivnije) izrazite način na koji vidite svoje učenike i bolje uočite kako vaši učenici vide i tretiraju sami sebe i jedni druge.

PONIŽENJE I STID

Poniženje je osjećaj da zaslužujete loš tretman koji dobivate od neke osobe zato što vjerujete da je ta osoba u pravu. Stid je osjećaj koji niste zavrijedili bez obzira na to što ste napravili.

Pravi primjer koji Brené Brown daje zaista je dirljiv:

„Susie sjedi u svojoj učionici dok njezina učiteljica dijeli papire. Učiteljica : ‘Ostao mi je još jedan papir. Tko nije dobio papir?’ Razred sjedi u tišini. Učiteljica kaže :’REKLA SAM, ostao mi je još jedan papir. Tko nije dobio papir?’ Susie polako diže ruku. Učiteljica dolazi do nje i kaže: ‘Nisam iznenađena. Razrede, jeste li vi iznenađeni? Evo Susie, pomoći ću ti.’ A zatim je učiteljica na njezinom papiru na mjesto gdje ide ime učenika napisala: GLUPA.“

O tome hoće li ovo biti slučaj poniženja ili stida ovisi o Susienoj reakciji. Ako ona vjeruje svojoj učiteljici, tada je ponižena: „Ona je u pravu. Ja sam glupa.“ Ako vjeruje da se njezina učiteljica jednostavno loše ponaša prema njoj, tada se radi o stidu: „Očito je moja učiteljica danas ustala na krivu nogu!“

Važno je da obratimo pozornost na osjećaje svojih učenika kad razgovaramo s njima. Omalovažavanje neće potaknuti učenike na rast. Jedino što time možete postići jest da vas vaši učenici zamrze.

EMPATIJA

„Empatija je prenošenje nevjerojatno važne poruke koja glasi: Vi niste sami.“

Pobrinuti se da se učenici nikad ne osjećaju kao da su prepušteni samima sebi zahtijeva puno učiteljevog suosjećanja. Morate biti spremni na to da vam bude neugodno i da budete ranjivi u pokušaju da se povežete s učenicima umjesto da ih ostavite na cjedilu.

Brené Brown kaže: „Ono što najviše uzrokuje osjećaj srama u razgovoru je neuspjeh empatije“. Neuspjeh empatije je kad na ranjivost učenika reagiramo sa: „Ma nije ti ništa!“ umjesto: „Reci mi zašto je to bilo toliko bolno“. Ta potvrda, izlaženje ususret i pomaganje učeniku da se nosi sa svojim poteškoćama mogu biti promijeniti ne samo njih, nego i vas.

……………..

NAPOMENA:

  • We Are Teachers je online zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com