Školstvo u medijima
NOVA JE ŠKOLSKA GODINA STIGLA
5 stvari koje morate napraviti tijekom prvog tjedna škole
objavljeno: 25. kolovoza 2017.

Slijedi pet stvari koje morate napraviti tijekom prvog tjedna škole, a koje će vam pomoći da uspješno započnete godinu.

Najprije isplanirajte neku vrstu team buildinga za prvi ili drugi dan škole. To bi trebala biti aktivnost koja zahtijeva od učenika da rade u malim grupama (više od 3 učenika u grupi), a da bi završili aktivnost, moraju raditi zajedno, kao tim.

Moja omiljena takva aktivnost za početak školske godine je slaganje šalica. To je jednostavna aktivnost za pripremu, ne košta puno novca i učenici je vole.

Ova aktivnost je hit svake godine.

    • Želite saznati kako je igrati?

KLIKNITE OVDJE i pročitajte sve o njoj! 

Ova aktivnost zahtijeva malo planiranja. Tijekom prvog dana škole podijelim pet činjenica o sebi u manje od 30 sekundi. Mi posjedujemo nekoliko jeftinih tajmera koje koristimo svaki put kada trebamo tajmer. Ja pokušam oblikovati kako će to izgledati učenicima. Pobrinite se i objasnite da želite pet činjenica koje nisu očite (ne one poput dječak/djevojčica, visok/nizak itd.)

Nakon toga učenicima dodijelim njihovu prvu domaću zadaću. Njihov posao nakon prvog dana škole je otići kući i razmisliti o pet činjenica koje mogu podijeliti o samima sebi u manje od 30 sekundi.

Podsjetite ih da njihove činjenice ne mogu biti previše razrađene. Ako jesu, tada ćete ih prekinuti.

Ako učenici žele zapisati svoje činjenice, to je sasvim u redu! U sljedećih nekoliko dana neka se učenici dobrovoljno jave da podijele svojih pet činjenica u 30 sekundi. To bi moglo biti početkom prvog sata ili između drugih aktivnosti. Dopustite učenicima da se polako priviknu na tu ideju.

Na kraju prvog dana škole mi smo iscrpljeni. I učenici su iscrpljeni! Stoga, između aktivnih igara, čitanja naglas i drugih aktivnosti isplanirajte zonu za opuštanje. To je vrijeme kad se učenici mogu jednostavno opustiti dok rade na nečemu i razgovarati sa svojim kolegama.

To vam daje priliku da prošećete učionicom i popričate s različitim grupama učenika i bolje ih upoznate. Jedna od mojih omiljenih aktivnosti je kada učenicima kažem da oboje svoje portrete ili ispune plakat Sve o meni, na kojem moraju napisati koje su njihove omiljene stvari, nacrtati i napisati nešto o svojim ljetnim praznicima, crtati ili pisati o svojim obiteljima itd.

Zapravo, riječ je o jednostavnoj aktivnosti koja učenicima služi kao pauza tijekom dana.

Ovo je obavezno bez obzira u kojem razredu poučavali. Na neki način tijekom prvog tjedna škole kontaktirajte roditelje. To može biti putem e-maila, telefonskog poziva, pisma ili čak razglednice.

Neka taj prvi kontakt bude pozitivan. Izbjegavajte negativne komentare ili probleme.

Ako je taj prvi kontakt pozitivna interakcija, vi postavljate obrazac za uspješnu buduću interakciju s roditeljima.

 

Posljednja aktivnost koju uvijek isplaniram jest aktivna (ali ne preaktivna) igra. Da biste igrali tu igru, morate samoljepljivom vrpcom napraviti liniju usred učionice. Linija mora biti toliko duga da svaki učenik ima mjesto na njoj i ne osjeća se skučeno.

Neka učenici stoje na vrpci (nije važno na koju stranu su okrenuti). Zatim naglas pročitajte upute (na primjer, napravite korak natrag ako ste ikada jahali konja, napravite korak natrag ako volite pizzu, napravite korak natrag ako ste jedino dijete, itd.).

Čitajte upute jednu za drugom. Ako se uputa odnosi na njih, učenici moraju napraviti korak natrag (s linije na kojoj stoje). Ako se uputa ne odnosi na njih, oni moraju ostati na liniji. Nakon svakog čitanja upute neka se učenici vrate na liniju prije nego počnete sa sljedećom linijom. Vi možete osmisliti popis uputa savršen za vašu učionicu.

Ova igra će pokrenuti učenike i zabavan je način da ih upoznate na početku godine!

………………..

NAPOMENA:

  • Portal Teachers Pay Teachers je zajednica milijuna edukatora koji žele s drugima podijeliti svoj rad, svoje uvide i svoju inspiraciju.
  • Izvor: blog.teacherspayteachers