Zanimljivosti
DRUGA GIMNAZIJA VARAŽDIN
Domaćin 2. Međunarodne sportsko-obrazovne konferencije
objavljeno: 25. kolovoza 2017.

…Peta gimnazija Sarajevo i Srednja škola A. B. Šimić iz Gruda – rekla je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka GRĐAN na svečanom otvorenju konferencije u Županijskoj palači.
Konferencija je organizirana u sklopu Natječaja za potporu međunarodnoj suradnji osnovnih i srednjih škola sa školama iz europskih zemalja koje ne sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje (sufinanciralo ju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske) i u okviru projekta Pearls. Namijenjena je učenicima srednjih škola i sportskih gimnazija te nastavnicima iz različitih gimnazijskih predmeta, ravnateljima i predstavnicima školskih sportskih saveza zemalja iz regije.

Cilj je konferencije pokriti cjeloživotno učenje i područje građanskog odgoja i obrazovanja, a najvažnija je razmjena iskustava s nama susjednim školama – rekla je ravnateljica Grđan.
U sklopu konferencije održat će se radionice u tri modula:

  • zdravi životni stilovi
  • mobilnost i poduzetničke kompetencije nastavnika u 21. stoljeću te
  • slobodno vrijeme učenika i školski sport.

Glavni cilj je u školi stvoriti okruženje pogodno za učenje uz razvijanje podrške učenicima i nastavnicima.
Na plenarnom dijelu održat će se brojna predavanja i izlaganja u suradnji s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskoga sabora, Varaždinske županije, Grada Varaždina, MUP-a Varaždin, Školskog sportskog saveza Varaždinske županije, Instituta za razvoj tržišta rada, udruga „Navijajmo zajedno“, i „Pametna špica“, direktora i profesora škola iz BiH i Slovenije.

Cjelokupnom programu nazočit će i učenici Druge gimnazije Varaždin, koji su domaćini učenicima iz Bosne i Hercegovina, i to učenicima iz Gruda. Program traje do subote 27. kolovoza, a održavat će se u prostorijama Druge gimnazije Varaždin.
Otvorenju Konferencije prisustvovali su župan Varaždinske županije Radimir ČAČIĆ i njegov zamjenik Tomislav PALJAK te gradonačelnik Varaždina Ivan ČEHOK.
Značaj i središnja tema ove konferencije je građanski odgoj, čime se želi postići da dobijemo društveno i građansko odgovornu djecu. Županiji je ovo važno i zato ih i podržavamo – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak, te ujedno i pohvalio i čestitao svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Direktor Pete gimnazije Sarajevo Sejad ŠENDEROVIĆ čestitao je Drugoj gimnaziji Varaždin na odličnoj organizaciji, dodavši da je cilj prije svega bila razmjena iskustava kako bi ih se moglo prenijeti u svoje škole. [ IZ DRUGIH MEDIJA | varazdinske-vijesti.hr ]