Školstvo u medijima
SLAVONSKI BROD
Gradonačelnik traži očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja
objavljeno: 28. kolovoza 2017.

Kao osnivač osnovnih škola Grad ima obvezu poboljšanja pedagoškog standarda, što podrazumijeva i uvođenje jednosmjenske nastave. Upravo da bi se osigurali što bolji i kvalitetniji uvjeti za osnovnoškolce, Grad je s ciljem podizanja standarda odlučio uvesti jednosmjenski rad u gradske škole u kojima za to postoje preduvjeti.

Jedna od tih škola je i Osnovna škola „Antun Mihanović“ Područna škola Mali Pariz, za koju su predstavnici Grada ustanovili da se, uz minimalna pregrađivanja dviju učionica, može osigurati nastava u jednoj smjeni za učenike od 1. do 4. razreda.

Valja naglasiti kako će tom prilikom biti poštivani svi pedagoški standardi glede prostora. Kako je navedeno, tvrdnja da će pregradnjom učionica učitelji izgubiti kabinetski prostor nije točna, jer u zgradi škole postoje predviđeni prostori za kabinete koji će biti na raspolaganju svim učiteljima. Isto tako, učionice te gradske škole dosad su bile korištene kao praktikumi za potrebe studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Budući da predstavnici škole tvrde kako pregradnjom prostorija to više neće biti moguće, ovim putem ističemo kako će i dalje ostati dovoljno prostora za obavljanje njihovih aktivnosti, a o tome su predstavnici Grada razgovarali i s nadležnim djelatnicima Fakulteta, koji na predviđene preinake nemaju primjedbi, jer dvije od četiri učionice zadržavaju gabarite. Isto tako, potrebno je istaknuti da su sanitarni uvjeti u školi zadovoljavajući, a ostaje i sasvim dovoljno prostora za obavljanje drugih aktivnosti učenika. O tome su pravovremeno bili obaviješteni i predstavnici škole.

Preuređenje učionica trebalo je početi prije nekoliko dana, ali je zamjeniku gradonačelnika Hrvoju Andriću i drugim predstavnicima Grada te nadležnim izvođačima radova ulazak u školu zabranila ravnateljica Snježana Vinarić, koja se pozvala na dogovor s pomoćnikom ministra znanosti i obrazovanja Momirom Karinom. O svemu tome gradonačelnik Duspara danas je zatražio žurno očitovanje od Ministarstva.

Grad Slavonski Brod kao osnivač osnovnih škola na svom području ima obavezu brinuti se o stvaranju što boljih uvjeta obrazovanja za sve učenike. Provedbom raznih mjera i projekata Grad to čini već godina, a uvođenjem jednosmjenske nastave želi se samo unaprijediti kvaliteta nastave te djeci i roditeljima omogućiti bolje organiziranje obiteljskog života te slobodnog vremena učenika.

Također, potrebno je naglasiti da će se uvođenjem jednosmjenske nastave svi učenici Područne škole moći uključiti u program produženog boravka, što dosadašnjim sustavom nastave jednom dijelu učenika nije bilo omogućeno. Svi ti uvjeti stvaraju se na dobrobit djece i njihovih roditelja pa će u skladu s tim Grad ustrajati u provedbi tog projekta.

Situacija oko neslaganja s uvođenjem jednosmjenske nastave vrlo je slična onoj kada se uvodio produženi boravak u gradske osnovne škole. Naime, Grad se i tada suočavao s brojnim primjedbama, no tijekom njegove provedbe pokazalo se da su taj model pozitivno prihvatili i roditelji i djeca. Danas smo jedan od rijetkih gradova koji imaju produženi boravak u svim osnovnim školama, koji je osnovnoškolcima osigurao obrok i boravak dok su im roditelji na radnim mjestima.

Potaknuti tim primjerom zaista vjerujemo kako će se i uvođenje jednosmjenske nastave pokazati kao uspješan projekt na dobrobit svih, a najviše djece i njihovih roditelja. [ IZ DRUGIH IZVORA | ebrod.net ]