Zanimljivosti
SREDNJA ŠKOLA PRELOG
Prof. Tanja Baksa u elitnom društvu germanista iz cijelog svijeta
objavljeno: 29. kolovoza 2017.

Profesorica njemačkoga jezika Tanja Baksa, zajedno s kolegicom Danielom Zadravec iz Tehničke škole Čakovec, osvojila je prvo mjesto u Hrvatskoj na natječaju Goethe Instituta za inovativno planiranje seminara, za što je kao nagradu od Goethe Instituta dobila dvotjednu stipendiju u Berlinu. Bila je tako u prilici naučiti nove načine i metode planiranja jednodnevnih i višednevnih seminara te razmjenjivati iskustva s kolegama iz 24 različite zemlje svijeta (Meksiko, Estonija, Kina, Kamerun, Nigerija, Sirija, Kosovo, Makedonija, Armenija itd.).

Osim razmjene iskustva i ideja, međunarodni su seminari idealni za sklapanje novih poznanstava i prijateljstava te mogućnost suradnje s kolegicama i kolegama iz cijelog svijeta. No, seminari Goethe Instituta, osim metodičkog i didaktičkog dijela, imaju i kulturni pa je tako tijekom dvotjednog boravka u Berlinu posjetila predstavu Gorki teatra „Edip i Antigona“ te balet „Trnoružica“ u državnoj operi u Berlinu. Posjetila je i Bundestag, odnosno njemački parlament, te bila i na raspravi zastupnika. Budući da je Berlin multikulturno središte Njemačke, isprobala je raznorazne kuhinje svijeta.

Nakon dva tjedna druženja teško padaju rastanci, no cijela će ekipa i dalje zajednički raditi online na projektima koje će još morati provesti u školama te ispitati mišljenje učenika o novim metodama, tako da našu profesoricu još čeka puno posla da bi završila seminar iz Berlina.

No, tu nije bio kraj ovogodišnjih stipendija za profesoricu Baksu. Dobila je i stipendiju Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu te provela zanimljiv i neponovljiv tjedan na Međunarodnoj konferenciji profesora i učitelja njemačkoga jezika, ljetos u Fribourgu u Švicarskoj.

Na toj konferenciji prije svega se govorilo o različitim istraživanjima i nastojanjima podizanja popularnosti učenja njemačkoga jezika, o najnovijim znanstvenim postignućima u području germanistike, metodike učenja njemačkoga jezika i slično.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 1800 profesora i učitelja njemačkoga jezika, od onih koji rade u vrtiću do onih koji su lektori i znanstvenici na sveučilištima. Osim Fribourga, profesorica je posjetila i Zürich te Bern, glavni grad Švicarske.

Zaključila je da Švicarci i ne žive loše, no cijene prijevoza i jela u restoranima poprilično su visoke. Njemačka je po tom pitanju Hrvatima puno pristupačnija. Obje zemlje su predivne i vrijedne posjeta. Dobra stvar tih seminara je interkulturalnost, odnosno upoznavanje tuđe kulture i malo bolji uvid u život u inozemstvu.

Po tom pitanju profesorica zaključuje da je svuda lijepo gdje su ljudi dobri, a i Švicarci i Nijemci prilično su otvoreni i razgovorljivi. U iščekivanju nove školske godine i razmjene iskustava i novih metoda poučavanja s kolegama, profesorica poziva sve zainteresirane da pogledaju OVDJE. [ IZ DRUGIH MEDIJA | emedjimurje.rtl.hr ]