Jučer-danas-sutra
VARAŽDINSKA ŽUPANIJA
Varaždin: Informatika od ove godine za sve učenike nižih razreda OŠ
objavljeno: 30. kolovoza 2017.

Zamjenik župana Tomislav PALJAK naglasio je da već sada svi učenici viših razreda pohađaju nastavu informatike iako je ona izborni predmet te da je u travnju ove godine za učenike petih razreda u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih nabavljeno 2700 micro:bit računala. Paljak je dodao da je 15-ak od 33 osnovne škole kojima je osnivač Varaždinska županija samostalno uvelo neki oblik informatike u nižim razredima, ali da će to od predstojeće školske godine biti sustavno, kao izvannastavna aktivnost.

“Analiza je pokazala da od 10.583 učenika od 1. do 8. razreda njih 5807 pohađa nastavu informatike, što je 55 posto. I roditeljima i djeci jasno je da informatiku moraju učiti, i žele učiti. Pozdravljamo odluku ministrice o uvođenju informatike u osnovne škole kao obaveznog predmeta”, rekao je zamjenik župana Paljak.

“U našim školama imamo 2051 računalo. U prosjeku pet učenika radi na jednom računalu. Državni prosjek je 12 učenika, u Europi tri učenika. U našim okvirima dobro stojimo, međutim standard Europe još treba dostići“, kazao je Paljak dodavši da problema sa stručnim kadrovima neće biti jer ima dovoljno nastavnika. Problema neće biti ni s prostorom jer 95 posto škola radi u jednoj smjeni.

Varaždinska će županija za osiguravanje 30 sati informatike kroz školsku godinu za 4731 učenika nižih razreda izdvojiti 560.000 kuna.

Partner Varaždinskoj županiji je Institut za razvoj i inovativnost mladih, a njegov osnivač Nenad BAKIĆ istaknuo je da je poanta imati “djecu koja su ravnopravni građani 21. stoljeća kroz koncepte kao što su digitalna pismenost, razvoj kreativnosti, kritičko razmišljanje, vještine rješavanja problema, ukupno stvaranje kulture uspjeha”.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav HUĐEK rekao je da je prosječan broj računala u osnovnim školama Varaždinske županije 62.

“Uz 2700 micro:bitova, to je procesorska snaga koja može ovaj projekt pokrenuti”, kazao je Huđek i dodao da će obrazovne cjeline iz informatike za niže razrede osnovne škole biti računalo, digitalni sadržaji, programiranje i internet.

Na kraju predstavljanja projekta Davor KRZNAR, voditelj Centra izvrsnosti za informatiku, koji je pripremio nastavni plan informatike za niže razrede, istaknuo je da je osnovna ideja bila da se djeca kroz uvođenje micro:bit računala zainteresiraju za proces programiranja.

“Ideja je bila da ih se privuče da počnu programirati i logički razmišljati, da se razvija svijest za pravilno i sigurno korištenje računala, ali i ostale opreme s kojom odrastaju poput mobitela i tableta. I da se u četiri godine pripreme za ono što ih čeka u višim razredima”, rekao je Krznar koji je najavio da će učenici nižih razreda osnovnih škola Varaždinske županije informatiku kao izvannastavnu aktivnost pohađati od listopada do kraja školske godine. [ HINA ]