Zanimljivosti
GRADOVI PRIMJERI
Vrlika – 3. grad u RH koji ima besplatan vrtić za svu djecu!
objavljeno: 31. kolovoza 2017.

Gradsko vijeće prihvatilo je, naime, prijedlog novog gradonačelnika Jure PLAZONIĆA po kojem će Grad ubuduće u stopostotnom iznosu financirati smještaj djece u vrtiću Zvončić.

Grad je dosad sufinancirao vrtićke troškove, za što se iz proračuna izdvajalo oko 350 tisuća kuna godišnje, a roditelji su smještaj djece plaćali po 280 kuna mjesečno. No, zabrinuta zbog loše demografske slike i iseljavanja mladih, nova gradska uprava s Jurom Plazonićem na čelu odlučila je dodatno pomoći vrličkim obiteljima i uvesti potpuno besplatan vrtić.

“Nismo napravili ništa revolucionarno, ali i na ovaj način želimo pomoći mladim obiteljima i pokazati brigu za svako dijete jer nam je pronatalitetna politika jedan od ključnih prioriteta'”, kaže Plazonić i podsjeća kako Grad godinama već isplaćuje jednokratne novčane pomoći za novorođenčad po kojima su se i u velikoj analizi portala gradonačelnik.hr etablirao kao treći grad (nakon Visa i Vrbovskog) s najvećim naknadama u Hrvatskoj. Isplaćuje, naime, po 4000 kuna za prvu bebu, 6000 za drugo i 10.000 za treće dijete u obitelji.

Osim toga, ističe Plazonić, Grad Vrlika već 15 godina osigurava besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, pokriva troškove prijevoza srednjoškolcima te isplaćuje stipendije svim redovnim studentima. Plazonić ističe kako im nije cilj hvaliti se tim mjerama i oglašavati ih na sva zvona, nego rade diskretno, nastojeći što više pomoći svojim građanima i osigurati im što bolje uvjete za život.

Besplatan vrtić, u koji je ove godine upisano 30 djece, za proračun će značiti dodatni trošak od 450 tisuća kuna mjesečno, ukupno 800 tisuća kuna. Novac je osiguran tako što se odustalo od nekih drugih stavki za koje su u Gradu ocijenili da su u ovom trenutku manje važni. [ IZ DRUGIH IZVORA | gradonačelnik.hr