Zanimljivosti
KAMP 'NIKOLA TESLA' U SVETOM ROKU
Učili u prirodi, a uz pomoć prof. Ranka Rajovića
objavljeno: 31. kolovoza 2017.

…inače član Upravnog odbora Mense International i predsjednik Mensina svjetskog Odbora za darovitu djecu.

 U hostel smo prispjeli na doručak djece iz cijele Hrvatske od Dubrovnika preko Splita, Šibenika i Zadra do Varaždina. Lijepo je bilo vidjeti djecu kako s ličkog stola uzimaju kobasice, kajganu, kruh i pekmez, a još draže jer su se tu okupili da ponešto nauče od prof. Rajovića.

Svako malo nekoje od djece prilazi drugome stolu, gdje su bili razni napitci, mlijeko, kakao, sokovi i voda. Uzimali su koliko je god tko i što htio, a apetit im je poboljšao i lički zrak. Nakon šest dana boravka u Svetom Roku po njih su došli roditelji pa je bilo grljenja i ljubljenja. U lovinačkom Domu kulture prof. Rajović je održao predavanje za roditelje djece, ali i za druge zainteresirane građane.

Nakon njihova odlaska stigla je druga grupa kako bi dobila poduku o zaključivanju, razmišljanju i sličnim vještinama koje kod djece samo treba potaknuti da ih znaju koristiti.

Prof. dr. Ranko RAJOVIĆ je razvio takozvani NTC sustav učenja i uspješno ga primjenjuje. Njegov NTC program primjenjuje se trenutačno u 12 država, pa i u Hrvatskoj, u nekoliko vrtića.

Postoje tri faze tog programa: razvoj mozga, učenje i razvoj funkcionalnog razmišljanja. Evo nekoliko sugestija kako roditelji mogu pozitivno utjecati na razvoj mozga – dijete koje se želi vrtjeti, treba i pustiti da se vrti tako da ono samo odabere koliko vremena želi provesti u spomenutoj aktivnosti. Isto tako, ako želi skakati s fotelje na kauč, treba ga pustiti da i to radi, omogućivši mu, naravno, sigurno okruženje. Reakcije na program, odnosno povratne informacije, odlične su – djeca brzo napreduju, što se vidi kad krenu u školu. Školski psiholozi nam kažu kako se djeca koja su radila po NTC programu izdvajaju po sposobnostima, zaključivanju, razmišljanju…

 

S djecom u Svetom Roku radilo je i osmero učitelja, odgajatelja, pedagoga i drugih stručnjaka. Rad s djecom se odvija u hostelu, ali i u prirodi, što djecu oduševljava.

Poslije završetka kampa, a prije polaska kući, svi dobivaju diplome, zahvalnice i pohvalnice. Svakako treba reći da su obadvije grupe posjetile i Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu te njegovu rodnu kuću. S drugom grupom djece prošetali smo do svetoročkog zaselka Krpana, gdje je jedna obitelj Krpan očistila šikaru pa su djeca uklanjala grane, pravila kućice od njih, a imala su i improvizirano ognjište, ali bez vatre. [ Izvor: licke-novine.hr | Fotografije i video: Marko Čuljat ]